fbpx

A hőségben szenvednek a növények, a károkozók nagyrésze is

Írta: Barna Ferenc - 2021 június 26.

Tavasszal a hideg, most a meleg. A hetekben jellemző hőségnapok felgyorsították a kalászos gabonák érését, az őszi árpát lassan lehet aratni. A gazdáknak van teendőjük, a 30 °C feletti hőmérsékletben, csapadék nélkül már szenvednek a növények is.

 

Mezőgazdaság, szenvednek a növények
Szenvednek a növények a hőségben
(Fotó: Barna Ferenc)

 

Az őszi búza is szenved az aszálytól

Szerencsére ez az időjárás a kórokozó gombáknak, a rovarkártevőknek sem kedvez. Még a fuzárium se terjed ebben, illetve kevesebb a gabonapoloska és a gabonaszipoly is, mint amit ebben az időszakban megszokhattunk az előző évek gyakorlata alapján.

 

A kukoricák néhány helyen már feltűnően szenvednek a melegtől

A csapadékhiány miatt csavarodnak a levelei (ezt nevezik „furulyázásnak”), mely egy védekezési mechanizmus a nedvesség megtartása érdekében.

A kukoricamoly rajzása folyamatos, és növekvő tendenciát mutat, kelnek a hernyók, L1-es lárvákkal már lehet találkozni. A hőség a levéltetvek számára kedvezőtlen, viszont a takácsatkák kedvelik az ilyen időjárást, felszaporodhatnak az alsó levélszinteken.

 

Mezőgazdaság, szenvednek a növények
A napraforgók csillagbimbós formájukat mutatják
(Fotó: Barna Ferenc)

 

Az ország legnagyobb részén a napraforgók elérték a csillagbimbós állapotot

A rovarkártevők jelenléte itt is csökkent a hőség hatására. A melegigényes kórokozók jelenlétére (alternária, rizópuszos betegség) számítani kell, viszont a fertőzés kialakulásához csapadékra is szükség van.

A fehérpenészes tányérrothadás kialakulásához, a szkleróciumok ivaros csírázásához is 30-40 mm csapadék szükséges.

 

A burgonya a vegetáció közepén van, igényli a vizet, a repcében érnek a magok

A burgonya vízigényes növény, azonban nagyobb terméscsökkenés nélkül elviseli a vízhiányos körülményeket a tenyészidő kezdetén és a vegetációs időszak végén. A gumókötés-gumónövekedés idején (június – július) viszont szüksége van a talajnedvességre, érzékenyen reagál a vízhiányra.

A burgonyabogár számára kedvező az időjárás, a lárvák fejlettsége változatosan alakul. Nem hagyhatjuk el az ellenük való védekezést.

 

Mezőgazdaság, szenvednek a növények
A talajon is látszik a csapadékhiány, víz hiányában a felszívódás is problémás lehet
(Fotó: Barna Ferenc)

 

Az őszi káposztarepce becőkben már érnek a magok, a legtöbb helyen szép állománnyal találkozhatunk.

 

Forrás: NAK