fbpx

Dráguló repcedara, olcsóbb szójadara

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 28.

Az európai termés repcéből jobb, mint tavaly volt, míg szójából rosszabb. Az utóbbiból azonban bőséges utánpótlás várható Amerikából. A két termék ára ellentétes irányba mozog.

szojadara
A magyar szójatermés halovány lesz (forrás: magyarszoja.hu)

A bőséges termésnek köszönhetően a repcedara piacán eddig több mint jónak mondható a kínálat, ezért a közeli szállítási határidőkre mérsékeltnek mondható az ára. Ám ahogy haladunk előre az időben, úgy válik egyre értékesebbé ez a fehérjeforrás. A szójadara ezzel ellentétes ármozgást mutat: egyre csökken a jegyzések árszintje.

Az európai kínálat

A repcedara augusztusi nagykereskedelmi ára 37 százalékkal volt magasabb a 2021. évinél. Az AMI (a német agrárpiaci információkat szolgáltató intézet) azonban szeptember folyamán az érdeklődés lanyhulását érzékelte. Ekkor a repcedara gyári kilépő ára 325 eurót (132 ezer Ft) tett ki tonnánként. A későbbi határidőkre viszont 341 euróért (138,5 ezer Ft) lehetett szerződést kötni erre az értékes fehérjeforrásra. Ez egyben azt is jelenti, hogy aki a kínálati mélypontot ki tudja várni, jól kereshet a repcemag eladásával.

A szójadara ára is magasról indult, csakhogy itt folyamatos csökkenést látunk. A magas indítás egyik oka az USA-ból érkező, a vártnál gyengébb termésről szóló hír volt, másrészt az energia- és szállítási költségek emelkedése. A 48 százalékos nyersfehérjét tartalmazó szójadara 2022 augusztusában átlagosan 585 eurót (237,5 ezer Ft) ért a gyárkapun kilépve. Ez az ár 45 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A hektáronként 2 tonnásnak ígérkező, hazai, GM-mentes szójatermést gyors tempóban érdemes eladni.

szójadara repcedara ár
Európai fehérjedaraárak (forrás: AMI)

Az amerikai kínálat

Chicagóban az októberi határidőre szóló jegyzések szerint a szójadara tonnája 478 dollárt (201 ezer Ft) ér, de decemberben már csak 462 dollárt (194 ezer Ft) kell fizetni érte, májusra pedig a jelenlegi kötések 445 dollár (187 ezer Ft) körül mozognak. A piac nagy brazil termésre készül. A várakozásokat természetesen még sokszor módosítani fogják a termésbecslések, de tény, hogy decemberben-januárban sokkal előnyösebb szójadarát vásárolni, mint most. A kalkulációkat nehezíti, hogy a dollár árfolyama a forinthoz képest csillagászati magasságokban jár, és nem tudni, lejjebb kerülhet-e a 420 forint körüli váltási szintről.

A legutolsó olajmagpiaci termésbecslésről és a hazai árakról itt olvashat.