fbpx

Napraforgó, szója: hiánypszichózis hiány nélkül?

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 november 13.

Nem kevés az olajosmag, de a drágulásukhoz az is elég, ha a tavalyinál kevesebb áll rendelkezésre, miközben a felhasználásuk növekszik.

 

 

A legnagyobbak teljesítettek a legrosszabbul

Az idei aszályos időjárás csökkentette a napraforgómag hozamát Ukrajnában és Oroszországban, a két országban együttesen 4,8 millió tonnával kevesebb lehet a betakarított kaszat. A globális napraforgómag-termelés 5,3 millió tonnával múlja alul a tavalyi eredményt, mivel az Európai Unió, Kazahsztán, Törökország és Argentína is kisebb termést hordott le a táblákról a vártnál. Bár ez a kibocsátáscsökkenés tetemesnek mondható, a 2020/21-es globális termés még mindig a valaha mért harmadik legnagyobb lesz.

Mivel az ukrán és orosz termés adja a napraforgómagdara és -olaj világkereskedelmének több mint háromnegyedét, a náluk tapasztalt rosszabb termés eldönti a globális árakat. Kevesebb az exportálható mennyiség, miközben a fehérjetartalmú ételek és olajok iránt növekszik a globális kereslet, vagyis erősen szűkülnek a készletek. Ez oka annak, hogy az elmúlt hónapokban látványos drágulásnak vagyunk szemtanúi. A napraforgóolaj augusztus óta 25 százalékot drágult Argentínában és Ukrajnában, a világpiaci ára pedig átlépte a többi növényi olajét. Eközben természetesen ezeket is magával húzza: augusztus és október között a repceolaj átlagos exportára mintegy 5, az amerikai és argentin szójaolajé 15, a maláj és indonéz pálmaolajé közel 20 százalékkal emelkedett – összegez piaci jelentésében az USDA.

A készletcsökkenés idegesíti a piacot

A globális olajosmag-termelés a lezárult gazdasági évben 576 millió tonna volt, 2020/21-ben ennél többre, 597 millió tonnára van kilátás. A világkészlet mégis 3 millió tonnával 99 millió tonnára csökken, elsősorban az Egyesült Államok erősen zsugorodó szójatartalékai miatt. Ugyanis idén ősszel nemcsak a napraforgó fő kibocsátói, de a szójapiac egyik meghatározó szereplője, az USA is kevesebb babot takarított be a vártnál. Mivel már tavaly is 20 százalékos terméskiesést szenvedett el a tavaszi áradások miatt, így meglehetősen szűkös készletekkel rendelkezett éppen akkor, amikor Kína tempós vásárlásokba kezdett. A sertésállományát felfejlesztő ázsiai hatalom idén megtöbbszörözte beszerzéseit az USA-ból, jövőre pedig rekordszintre emelheti azt.

 

 

Kevesebb lesz a dara és az olaj

Összegezve a futó gazdasági évben az olajütőkben kevesebb terményt tudnak feldolgozni, miközben az exportálható magmennyiség alig változik. Az olajok és darák világkereskedelembe kerülő mennyisége azonban szignifikánsan kisebb lesz a következő betakarításig az USDA számításai szerint. Napraforgódarából például az ukrán terméscsökkenés miatt 7,5 millióról 7 millióra csökken a globális piacra jutó mennyiség. Sajnos a szójadara ára is magas szinten stabilizálódhat.

 

 

Októberi olajosmagpiaci összefoglalónkat itt találja.