fbpx

Most is vannak 4-5%-os kamatú agrárhitelek

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 08.

17 százalékos havi BUBOR mellett is léteznek az agrárium számára kialakított, olcsó hitelkonstrukciók. Aszálykárral magasabb kamattámogatást lehet elérni, mint enélkül, de erre csak március végéig hivatkozhatunk!

big bag
Akár forgóeszköz, akár beruházás, van támogatott hitel hozzá (forrás: avanttecno.com)

Szabad felhasználásra: Agrár Széchenyi kártya

A mezőgazdasági szektorban dolgozó vállalkozások részére kialakított „normál” Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) folyószámlahitel elérhető 4%-os kamattámogatás mellett. Az igazolt aszálykarral érintett növénytermesztők, valamint állattartók viszont 14%-os mértékű állami kamattámogatásra jogosultak az újonnan felvett ASZK folyószámlahitel esetén (de minimálisan 3% kamatot fizetni kell). Figyelem, az aszálykáros hitelszerződés hatályba lépésének végső határideje: 2023. 03. 31.!

A hitel összege 500 ezertől akár 200 millió forintig terjedhet. Fiatal mezőgazdasági termelő maximuma 25 millió forintot igényelhet. A futamidő 1, 2 vagy 3 év. A hitel teljes összegének visszafizetése a szerződés lejáratának napján egyösszegben esedékes!

Beruházáshoz: Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Max+

A hitel segítségével megvalósítható lehetséges hitelcélok például: immateriális javak beszerzése, ingatlan építése, vásárlása (beleértve a termőföldet is), fejlesztése, ültetvény telepítése, új vagy használt gép, berendezés beszerzése, tenyészállat Az állami kamattámogatásnak köszönhetően a vállalkozás által fizetendő nettó ügyleti kamat fix 5%/év. A hitel összege: min. 1 millió, max. 500 millió forint. A futamidő max. 10 év, a hitel törlesztésére van két év türelmi idő. A vállalkozásnak rendelkeznie kell a beruházási összeg min. 10%-ának megfelelő saját erővel.

Forrás: nak.hu