fbpx

Agrárhitel: még pár hónapig élvezhető a magas kamattámogatás

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 03.

Már a program meghirdetésekor is valószínűnek látták a döntéshozók, az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel legfeljebb 14 százalékos kamattámogatását meghosszabbítják majd néhány hónappal.

kukorica aszály
Nemigen volt bevétel az idei kukoricatermésből (fotó: Horizont Média)

Még három hónap

A szabad felhasználású, legfeljebb 14 százalékpontos kamattámogatást élvező folyószámlahitelt csak az állattartók és az igazolt aszálykárral érintett növénytermesztők vehetik igénybe. Egy friss döntés szerint a magas kamattámogatás lehetősége nem veszett el az óév végén, hanem 2023. március 31-ig érvényes az újonnan hatályba lépő Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelekre. A kamattámogatás figyelembevételével a hitelek induló éves kamatterhe így jelenleg 6-7 százalékos mértékű.

Válság miatti extra támogatás

Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel normál kamattámogatás mellett természetesen ezen időpontot követően is igényelhető lesz. Mivel az Európai Bizottság jelentősen megemelte az ukrán-orosz konfliktus miatt kialakult gazdasági nehézségek enyhítését szolgáló, korlátozott összegű támogatások keretösszegeit és a támogatások odaítélhetőségének határidejét, így a 2023. december 31-ig hatályba lépett, Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitellel rendelkező vállalkozások is a magasabb keretösszeg erejéig vehetik igénybe a hitelhez kapcsolódó kamat- és kezességidíj-támogatást. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszergyártók, illetve -feldolgozók/forgalmazók esetében 2 millió euró, mezőgazdasági termelők esetében 250 ezer euró, halászati gazdaságok esetében 300 ezer euró a támogatási keret.