fbpx

Quantis – biostimuláció Syngenta-minőségben

Írta: MezőHír-2023/03. lapszám cikke - 2023 március 14. -Hirdetés

A növényápolás, illetve növényvédelem egyik legjobban terjedő eszköze a növények ellenálló képességének fokozása. A növény immunrendszerét olyan anyagokkal kezeljük, amelyek elősegítik a növény toleranciájának a növekedését. Egy kicsit a humán és állatgyógyászatban használt vitaminokhoz lehetne hasonlítani őket, amelyek szintén az immunrendszer erősítésében játszanak szerepet.

A 2023-ban bevezetésre kerülő Quantis egy olyan biostimulátor, amely nemcsak megfelel a Syngenta magas minőségi követelményinek, hanem kiválóan alkalmas a várható stresszhelyzetek kezelésére. Összetételéből adódóan pont azokat a stresszhelyzeteket képes kezelni, amelyeket rövid távon előre tudunk jelezni. Ilyen a hő-, a szárazság-, a napégés- vagy a hidegstressz.

Mi jellemzi a Quantis-t?

‑ minden szántóföldi kultúrában engedélyezett,
‑ várható stresszhelyzetek kezelésére alkalmas,
‑ tápelemekkel van dúsítva,
‑ jó keverhetőség.

A Quantis élesztőgyártási folyamatból származó, szervesszén-tartalmú vegyületeket (elsősorban cukrok), aminosavakat, foszfort, káliumot és kalciumot tartalmazó, bármilyen szántóföldi kultúrákban felhasználható növénykondicionáló készítmény. Javítja a növény alkalmazkodóképességét, és csökkenti az abiotikus stresszből származó termésveszteséget. Természetes eredetű nádcukor és élesztő fermentációjából származó, káliummal és kalciummal is dúsított.

Összetevői: szárazanyag 55%,12–19% szerves szén, 1,8% aminosav, 1,9% nitrogén, 0,9% P2O5, 17% K2O, 2,8% CaO, 5–10 mg/l B, 7,5–15 mg/l Zn, 12 mg/l Mg.

Szerepük a növény életében:

Szerves szén (szerves savak és cukrok): kritikus időszakban szénre van szüksége a növénynek. Fenntartják az ozmotikus nyomást, segítik a víz- és tápanyagfelvételt, illetve a fotoszintézist.
Aminosavak: fehérje-építőelemek, segítik a klorofill-bioszintézist és antioxidáns hatásúak.
Nitrogén: elősegíti a vegetatív fejlődést, szerepe van az aminosavak felépítésében.
Foszfor: a legnagyobb szerepe a generatív szervek kialakulásában és a megtermékenyülésben van.
Kálium: segíti a fotoszintézist, a fehérjetermelést és az asszimilátumok szállítását növényen belül. Segíti a növény ellenálló képességét, különösen stresszes, száraz periódusban.
Kalcium: elősegíti a sejtek és membránok stabilitását és a stresszhelyzet kezelését, a stresszjelzés beindításával.

A Quantis aminosav-összetevői között kifejezetten magas az aszparaginsav-, glutaminsav- és alaninkoncentráció, de ezenkívül tartalmaz még többek között prolint és glicint is. Ezek a fehérjeszintézishez fontosak, továbbá antioxidáns és kelátképző hatásúak, valamint ozmoprotektánsként is működnek. A glutaminból képződő glutation erős affinitással rendelkezik a szabad gyökökkel és a toxinokkal szemben, így rendkívül erős antioxidáns- és méregtelenítő hatással rendelkezik.

A Quantis a stressz bekövetkezte előtt alkalmazva, a benne található összetevőinek köszönhetően képes aktiválni a sejtrendszert (géneket és az anyagcserefolyamatokban szerepet játszó védekezési útvonalakat). Amikor stressz lép fel, a Quantis összetevőinek hatása először a sejtek és a szervek szintjén jelentkezik, és fiziológiai szinten mérhető, ami a hozam fenntartását, javulását eredményezheti.

További információkért látogasson el az oldalunkra, vagy keresse a Syngenta területi képviselőit!

Szerző:
Dr. Nagy Viktor
Fejlesztőmérnök
Syngenta

Syngenta