fbpx

Megjelent a harmadik kertészeti kiírás a kisebb projektekhez

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 11.

25 millió forintos támogatást lehet elnyerni alapesetben 50 százalékos támogatásintenzitással kertészeti gépek, eszközök beszerzésére. Építési beruházások ezen a jogcímen belül nem finanszírozhatók.

 

betakaritas kerteszet
Az ápolás és betakarítás gépeinek zöme támogatható (forrás: WindeggerMaschinen)

 

Hatékonyabb gépek a munkához

A rendelkezési álló forrás 50 milliárd forint. A pályázatot már be lehet nyújtani, az ablak szeptember végéig áll nyitva. A keretösszegből kertészeti gépek, eszközök beszerzését támogatják, építési beruházásokat nem. Traktorhoz kapcsolható munkagépek, önjáró és vontatott betakarítógépek, szedőplatform, szüretelő gép, szedőputtony, talajművelő és egyéb gépek, eszközök beszerzése támogatható a kiírás keretében. Továbbá maximum 1 darab mezőgazdasági pótkocsi és maximum 1 darab, legfeljebb 83 kW motorteljesítményű traktor vásárolható meg a támogatásból. Figyelem, az öntözés, tápoldatozás gépei más jogcím alapján nyerhetnek támogatást.

Csak az pályázhat, aki igazolni tud legalább 6000 euró STÉ termelési értéket, és bevételeinek legalább a fele kertészeti tevékenységből származik. ÖCSG esetén az STÉ-t valamennyi tag területalapú kérelme alapján együttesen kell meghatározni. CSMT esetén vagy egy lezárt üzleti évre van szükség, vagy legalább a tagok felének rendelkeznie kell 6000 STÉ-vel. A projekt megvalósítási ideje most is 24 hónap, a fenntartási kötelezettség 5 év.

 

Kapcsolódó, aktuális pályázatok

Emlékeztetésképpen: legutóbb február 19-én zárult le egy kertészeti kiírás, a VP2-4.1.3-20 kódszámú, Kertészeti üzemek korszerűsítése jogcím, melynek keretében 30 milliárdot kívántak szétosztani. Jelenleg is fut a május 24-étől beadható, az ültetvények és gyógynövények telepítését támogató pályázat. A 15 milliárdos keretösszeggel meghirdetett kiírás augusztus 23-án zárul. Ezt követően szeptember 13-án nyílik a gombaházak létesítését, korszerűsítését célzó program, amire 20 milliárdos forrás áll rendelkezésre. Ez a kiírás december 7-én zárul. Megjegyezzük, augusztus 2-án nyílik az 50 milliárdos keretösszegű tárolók-szárítók építése, korszerűsítése kiírás is, amire szeptember 27-ig nyújthatók be támogatási kérelmek.

 

Lásd még a témában: Szárítós kiírás: buktatók a pályázatban és a kivitelezésben.