fbpx

Felkészülés a kukoricavetésre a Syngentával

Írta: MezőHír-2023/03. lapszám cikke - 2023 március 08. -Hirdetés

Jelen cikk írásakor épp egy hidegbetörés zajlik az időjárásban Magyarországon. Örömhír az előző két év hasonló időszakához képest az, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint átlagosan 80 mm csapadék hullott januárban, és ez az elmúlt 120 év legcsapadékosabb évkezdése. Bizony szükség is van a téli feltöltő csapadékra, hiszen sok helyen tavaly már június elejére elfogyott a felvehető víz a kukoricák számára.

Vannak előfeltételek, melyek meghatározzák a sikeres kukoricatermesztést, illetve a tavalyi évjárat okán bizakodásra adhatnak okot egy jó évjáratra. Ilyen például, hogy milyen ismerettel bírunk a talajunkról, a vízkészlete mennyire elérhető, a tápanyagvizsgálati eredménye milyen döntésre késztet. Az előfeltételek között szintén megjelenhet még a gyomviszonyok kérdése és a kártevők esetleges jelenléte. Ezeknek a szempontoknak az átgondolása után nézzük a többi befolyásoló tényezőt.

Időjárás

A legmeghatározóbb faktor (közel 30%-ban) az időjárás a sikeres kukoricatermesztésben; ha az éltető víz kellő mennyiségben és eloszlásban rendelkezésre áll, akkor bizakodhatunk. Ellenkező esetben idézhetjük a tavalyi példát, keletről nyugatra haladva a 0-4-8 t/h-os kukoricákat is láthattunk, utóbbit főként az Alpokalja régióban.

Nitrogén és tápanyagok

A Liebig-féle minimumelv alkalmazása mellett nem szabad éheznie a növénynek egy napot sem, ugyanakkor a 2022-es évjárat megerősítette, hogy a víz szerepe itt is döntő fontosságú. Kellő csapadékmennyiség nélkül termésdepresszióval is számolhatunk túlzott nitrogénfelhasználás esetén. Ne feledkezzünk meg a makroelemek – itt kiemelendő a kén szerepe a kukoricánál a humuszszegény, lazább szerkezetű talajok esetén – mellett a mikroelemek szerepéről sem. Érdekesség, hogy az USA-ban a kukoricatermelési versenyben már akadt versenyző, aki a vegetációs időszak alatt 11 alkalommal táplálta növényeit drónos tápanyagkijuttatással.

1. kép. Kukoricafelvételezés a korai időszakban

Talajművelés

Törekedni kell a „túlművelés” elkerülésére, a túl sok talajművelés nem tesz jót a talaj szerkezetének.

Hibridek

A termesztőknek kiváló agronómiai csomaggal kell rendelkezniük minden körülmény között, fontos a termőhelyre adaptált, megfelelő hibridválasztás, mely az érésidőtől a tápanyag-reakción át a termőhelyi sajátosságoknak való megfelelőséget is magában foglalja. Tápanyagvizsgálatainkban előtérbe került az igásló-versenyló nitrogénreakció-képesség vizsgálata öntözött és öntözetlen körülmények között. Hasonlóan kiterjedt vizsgálatok előzik meg egy-egy hibrid bevezetését a stresszfaktorok alkalmazása tekintetében, pl. nagyon alacsony vagy nagyon magas tőszám alkalmazása üzemi körülmények között, növelve a növények számára kedvezőtlen hatásokat.

2. kép. Ikersoros, sűrű, egészséges növények felvételezése madártávlatból

Növénypopuláció

Rendkívül fontos, hogy olyan állományt kapjunk, mely maximális kölcsönhatásban van a terület adottságaival, és kihasználja a napfény éltető és hozamnövelő erejét. A katalógusunkban „-tól -ig” határértékek vannak megadva, de részletes populációszámításra vonatkozó ajánlás is elérhető.

Előző termés

A vetésforgó esetén a bi- és trikultúra előnye, főleg egy aszályos évjáratban azonnal nyomon követhető és kézzelfogható.

További információért a hatékony 2023-as vetési terv elkészítéséhez forduljon értékesítési képviselőinkhez! A Syngenta segíthet maximalizálni minden egyes hektárban rejlő lehetőséget.

Szerző:
Dr. Bódi Zoltán
Kukorica-vetőmagokért felelős fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.

Syngenta