fbpx

Gazdatapasztalatok a Regent talajművelő eszközeiről

Írta: MezőHír-2023/03. lapszám cikke - 2023 március 06. -Hirdetés

A Regent egy 1925-ben, egy kis kovácsműhelyből indult családi vállalkozás. A mai napig is családi tulajdonban van a felső-ausztriai cég, bár már nem az alapítók viszik tovább a közel száz fős vállalatot. Az ekék voltak az első termékeik, nagyon sok szabadalom is kötődik ezekhez, de évtizedek óta folyamatosan bővül a termékek köre szántóföldi kultivátorokkal, rövidtárcsákkal, magágykészítő kombinátorokkal. Cikkünkben három magyarországi gazda az elmúlt években szerzett tapasztalatait osztjuk meg.

Csaplár Károly, Szabadszállás

– Mivel foglalkozik a vállalkozásuk, mit érdemes tudni a művelt talajokról?

– Mivel a feleségem is családi vállalkozó, sokoldalúbb a tevékenységünk; legelőre alapozott húsmarhatartással, lótartással, erdőgazdálkodással is foglalkozunk, és a szántóföldi növénytermesztés kertészmérnökként például az én feladatom. 70-80 hektárnyi területen dolgozom, szabadszállási központtal. A talajadottságok igen változatosak, a jó barna erdőtalajtól a rét széli szikesebb talajokon keresztül a homokig terjednek a talajminőségek. Őszi kalászosokat vetek, tritikálét, rozst, és szenázsolás után, ha jó az idő, akkor másodveteményként még 70-80 mázsát a kukoricából is lehozunk ezekről a területekről.

Csaplár Károly
Csaplár Károly, Szabadszállás

– Mikor kezdte a Regent eszközöket használni?

– Láttam a NAK-Show-n dolgozni, meggyőző volt a munkája, a felhasznált anyagok minősége, robusztussága is. Amikor az erőgépet, rendsodrót, bálázót vásároltuk a Valkon Kft.-nél, ezzel az eszközzel is megpróbálkoztam. Mivel minden tőlük beszerzett gépünk jól működött korábban, a szervizháttér is jól vizsgázott, így megvolt a bizalmam a Regent felé. A vásárlás előtt persze kipróbáltam, a szerves trágyát egy menetben szépen beforgatta a homoktalajon a teszt során. Így már három éve, hogy a talajkímélő, költséghatékony, víztakarékos művelőeszközt a csatasorba állítottam, azóta mást nem is használok. Egyébként egy 100 lóerős Valtra traktorral használom a Regent Tukan MSG 250 szántóföldi kultivátort. Sokan tartottak tőle, hogy nem fogja elvinni, de semmi problémám nem volt vele ezen a téren.

– Milyen munkaműveleteknél használja?

– Tarlóhántáshoz is csak ezt használom, és attól függően, hogy melyik táblára megyek dolgozni, bizonyos eszközöket vagy leveszek róla, vagy fennhagyok rajta. A kötöttebb talajokon is ezzel dolgozom, de a szerves trágyát is csak ezzel dolgozzuk be a talajba.

A 70-80 hektáron így évente párszor végigmegyünk vele, például április végén, május elején egy silózás történik a területen, a Regent gruberrel rögtön egy vagy két soron átmegyünk rajta, és utána kukoricával bevetjük. Ha nehezebb talajban kell dolgozni, akkor két menetben megyek a megfelelő munkamélységbe.

A használata során nőttek a hektáronkénti terméshozamaink, a jobb termőtalajokon tavaly például a tritikálé 6,2 t/ha, a rozs pedig 4,2 t/hektárt adott. Két év használat után már látszott, mennyivel jobb lett a talajszerkezet, szép morzsás lett a talaj.

– Hogyan bírják a kopó eszközök a használatot?

– A tavalyi évben cseréltem késeket rajta, akkor már a harmadik évbe léptünk vele, 150-200 hektár megmunkálása után. Az is fontos, hogy egyetlen nyírócsapszeget nem szakítottam még el ennyi idő alatt, a gerendely, a tárcsák is úgy állnak, ahogy kell. A kések a tavalyi nagy szárazságban is dolgoztak, nem csoda, hogy a kopás is erős volt.

A szárnyakat még nem kellett cserélni, mert nem dolgoztak annyit. Fontos, hogy nagyon jó az alkatrészellátás, pár napon belül itt voltak a kért pótlások.

Nagy Sándor, Berettyóújfalu

– Hol található a vállalkozásuk központja, milyen adottságokkal rendelkeznek a területeik?

– Hajdú-Bihar megyében, Berettyóújfaluban gazdálkodom, egyéni vállalkozóként. Régebben sokkal összetettebb tevékenységet folytattunk, de ma már 50–70 hektár közötti terület gondját viselem. Erősen kötött, szikesedésre is hajlamos talajokon dolgozom. Csak saját földeket művelek, már nem szolgáltatok, de alkalmazott nélkül, 73 évesen ez már teljesen elegendő. A vetésforgóban kukorica, napraforgó, kalászos, lucerna és olajtök van. A tavalyi évben a gabona harmadannyi termést hozott a normálhoz képest, a kukorica nullát, a lucerna pedig szintén kb. egyharmadot.

– Mióta ismeri, használja a Regent gépeit?

– Régóta kedvelem az osztrák gépeket és eszközöket, teljesen korrekt, megalapozott technikának tartom erőgépnél és munkaeszköznél is. Már régóta használok ilyeneket. A Regent TerraStar 620-as kombinátort egy szezon utáni akciós vásárlásnál néztem ki magamnak, mert előtte nem sokkal egy Regent Tukan MSG grubbert is vettem a Valkon Kft.-től. Tetszik a munkagépek logikus felépítése, a technológiai kivitelezés és az anyagminőségük is.

A Tukan előtt volt egy hasonló technikai szintű, másik márkájú grubberem, de a szárazságra hajló időjárási tényezők miatt az a tapasztalatom, hogy a nagykapás munkaeszközök nem nagyon vágynak a száraz talajba… Az új Regent grubbernél 9 kapa van, és jóval kisebb a talajellenállás, mint egy dupla kapásnál. Régi tapasztalatom, hogy a technikának a talajhoz való viszonya határozza meg a munka minőségét, gyakorlatban is látom, hogy a Regent munkája teljesen megfelelt az elvárásaimnak.

Nagy Sándor
Nagy Sándor, Berettyóújfalu

– Látszik-e a korábbiakhoz képest az erőgép fogyasztásában változás?

– Igen, a traktor kb. 20%-kal fogyaszt kevesebbet azonos munkakörülmények között. Nyilván ebben az is fontos, hogy ki hajtja a gépet.

A Terra Star magágykészítő kombinátor tavaly már szezon után került a gazdaságba. Azért cseréltem erre, mert ez robusztus, nagy tömegű. Sokoldalú gép, állítható rajta a simító, a mélység, a kapasor dőlésszöge, a tömörítőhenger pozíciója. Több szinten lehet változtatni az alaptechnika képességét. Még nem dolgoztam olyan sokat a gépekkel, de a munkaminőségben már látom, hogy jelentős, kedvező változást hoz majd a gazdálkodásomba.

Harangozó László, Újkígyós

– Újkígyósi a gazdaság, de a 120 hektár saját mellett közel 1400 hektáron szolgáltatással is foglalkozunk. Az utódlás miatt már egy családi kft. is alakult, emellett mindkét vejemnek is van családi gazdasága – a szolgáltatások nagy része ezekhez köthető. A művelt talajok középkötöttek, szerencsére nem nehéz művelésűek, átlagosan 40 aranykorona értékűek. Vannak azért szikesebb részek is, de kevés.

Harangozó László
Harangozó László, Újkígyós

– Gépesítés terén milyen Regent eszközökkel rendelkeznek, mi alapján választották ezeket?

– A tavaszi talajművelés eszközei közül a Regent grubber áll rendelkezésünkre, a Tukan MSG 450H típusú. Olyan talajokat művelünk ezzel egy menetben, amelyek ősszel csak lazítva voltak. 20 cm mélységben megmozgatja, fellazítja, el is dolgozza azokat. A Regent Orkan 6000-es rövidtárcsát leginkább ősszel, vetés előtt szoktuk használni, mert nagyon szép magágyat készít a mélytárcsa után. A tárcsa most futja az első évét, a grubber a másodikat nálunk. Könnyű, emellett mégis strapabíró, masszív gépek.

Azért választottuk ezeket, mert jó kapcsolatunk van a Valkon Kft. képviselőjével, ő ajánlotta a figyelmünkbe. Nagyon szép munkát végeznek, jó a kopásállóságuk, rugalmasan használhatók. A tárcsánál minden tárcsa külön mozog, tehát ha követ kap, akkor is csak egy mozdul ki a sorból, ez nagyon hasznos tulajdonsága.

– Milyen erőgéppel használják az eszközöket?

– 200 lóerős traktorokkal használjuk a gépeket, a fogyasztásuk a korábbi, más típusú rövidtárcsákhoz képest sokkal jobb, a munkaminőség pedig változatlanul jó – sőt, talán szebb munkát is végez, mint az elődje. Az őszi munkáknál a nehéz tárcsák után nem olyan jó a talaj, ezért váltottunk a rövidtárcsára, mert ez apróra összevágja, lehengerezi, meg is simítja a talajt, jó magágyat biztosít.

A Tukant leginkább egy menetes magágykészítésre használjuk, kivéve a kukoricaterületeknél, ott a szármaradványok miatt ez nem megy egy menetben.

– A szervizzel, alkatrészellátással kapcsolatban mi a tapasztalatuk?

– Nekünk szerencsére a szervizzel még nem volt dolgunk, azt sem tudom, hol vannak… A kopó alkatrészeknél Kecskemétről szoktuk a Tukanhoz kérni a pótlást – vagy utánvéttel elküldik gyorsan, vagy a közelben lakó képviselőjük elhozza. A Regent termékeiről és a Valkon Kft.-ről is csak jót tudok mondani, szívesen ajánlom másoknak is.

Fodor Mihály

Valkon Kft