fbpx

Kína nyitott a magyar gabonafélék, állati termékek és bor importjára

Írta: Csomor Zsolt - 2018 november 21.

A kínai delegáció és az agrárminiszter-helyettes a két ország közötti közös mezőgazdasági együttműködés lehetőségéről tartott megbeszélést. Kína nyitott a magyar gabonafélék, állati termékek és bor importjára, derült ki a Budapesten folytatott Kínai Ipari és Kereskedelmi Szövetség delegációjával folytatott tárgyaláson.

Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes fogadta Fan Youshant, a Kínai Ipari és Kereskedelmi Szövetség alelnökét, akit számos üzletember is elkísért magyarországi útjára, olvasható az AM Sajtóiroda hírei között. A megbeszélésen az agrárminiszter-helyettes kihangsúlyozta, hogy a világ élelmiszer termelésében jelentkező kihívásokra válaszul a magyar mezőgazdaság kulcskérdése a termelés hatékonyságának növelése: ebben kiemelkedő szerep jut a digitális technológiák alkalmazásának, mint például a precíziós gazdálkodásnak.

Világviszonylatban egyre tapasztalható tendencia, hogy fokozott az érdeklődés a jó minőségű élelmiszer iránt, s mind nagyobb a szerepe a GMO-mentes termékeknek.

Napjainkban a közép-európai országok közül hazánk rendelkezik a legtöbb termékcsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába (sertés-, liba-, kacsa-, marha-, és nyúlhús, élő ló, tej, valamint búza), ami a hatóságaink közötti kiváló együttműködésnek is köszönhető.

Fan Youshan elmondta, hogy Kína is nyitott a hazájuk és Magyarország közötti mezőgazdasági együttműködésre. Mint mondta, annak ellenére, hogy Kína a világ legnagyobb takarmány-előállítója, importra szorul főként búzából, kukoricából és árpából. Emellett állati termékekre és borra is jelentős kereslet mutatkozik hazájukban.

A delegáció vezetője arról is említést tett, hogy Kína szívesen exportálna hazánkba tengeri termékeket, de az öntözéses technológia és az agrárdigitalizáció terén is látnak lehetőséget az együttműködésre.

Összeállította: Csomor Zsolt