fbpx

Itt az idő támogatást kérni a szőlőkabóca elleni szerekre

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 26.

Az amerikai szőlőkabóca elleni permetszerek vételárát háromnegyedrészt magára vállalja az állam. A támogatási kérelmeket március folyamán kell benyújtani hozzá.

szőlőkabóca
A szőlő aranyszínű sárgaságának terjesztője 1-2 év alatt tönkreteheti a tőkét (forrás: zaol.hu)

A 9/2016. (II. 15.) FM-rendelet alapján az amerikai szőlőkabóca elleni megelőző kezelést a védekezési időszakban kijuttatott növényvédő szer vételárához való hozzájárulással támogatja a kormányzat, ennek mértéke a vételár 75 százaléka (a 240 milliós keretösszeget figyelembe véve). A permetezésre féltucat hatóanyag rendelkezik engedéllyel, döntően több ismétlést igénylő, kontakt szerek.

A szer kijuttatásának a technológiai előírásoknak megfelelően, a védekezési időszakon belül kell megtörténnie. A védekezési időszakot a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara előrejelző rendszere, illetve a növényvédelmi hatóság által kiadott védekezési felhívás alapján lehet meghatározni. A kezelésről permetezési naplót kell vezetni.

A támogatási kérelem kizárólag elektronikus úton nyújtható be a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon az Elektronikus kérelemkezelés → Piaci intézkedések → Nemzeti támogatások → A szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatása – Támogatási kérelem útvonalon. A benyújtásra március folyamán van mód, a határidő elmulasztása jogvesztéssel jár.

A támogatáshoz igazolni szükséges a szőlőültetvény rendeltetésszerű művelését, a vásárlás tényét számlával és naplóval az elvégzett permetezést. A támogatásra termelői szerveződések is jogosultak. (A kifizetési kérelmek benyújtási időszaka várhatóan most is augusztusban lesz.)