fbpx

Spanyol dominancia az őszibarackpiacon

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 11.

A tavalyi sikereket idén nem tudják megismételni az olaszok. Nagyon jönnek fel a görögök és a törökök is a baracktermelésben.

őszibarack
A spanyolok még bírják a versenyt, de nagyon jönnek fel a törökök (forrás: mindmegette.hu)

Legnagyobb termelők a térségben

Őszibarack-termelésben Európában Spanyolország vezet mind a termőterületet (2022-ben közel 70 ezer hektár), mind a mennyiséget (átlagosan évente 1,3 millió tonna) tekintve. Őt Olaszország követi a sorban évi 1 millió tonna körüli betakarított gyümölccsel. Mindkét ország esetében az elmúlt öt évben mintegy 15%-os csökkenés volt tapasztalható a termőterületben: Spanyolország több mint 17 ezer hektárt veszített, Olaszország pedig 13 ezret, főként az északi régióban. Eközben a görög termelés növekedett, ahogy a törököké is. Törökország tavaly lépte át először az egymillió tonnás termést, a termőterület nagyságát tekintve pedig Olaszország mögé zárkózott fel.

Most a spanyolok vannak nyeregben

A 2022-es év az olaszoknak kedvezett, hiszen közel 200 millió euró értékben exportáltak őszibarackot és nektarint a világ minden tájára. Az európai piac még mindig felveszi az exportált mennyiség nagy részét, Németország továbbra is szilárdan az első helyen áll az olasz barack behozatalában 25%-os részesedéssel. Ám beszédes, hogy 2021-ben és 2020-ban többet importáltak az olaszok, mint amennyi barackot kiszállítottak az országból, és a behozatal harmada Spanyolországból származott.

Most az ibériai ország termelése közel 80%-kal növekszik, várhatóan meghaladja a 1,5 millió tonnát, míg Olaszország termelése mintegy 20%-kal csökken, alig több mint 900 ezer tonnára. Görögországban szintén csökken a termésmennyiség (-24%-kal 665 ezer tonnára), míg Franciaországban az előző évihez hasonlóan fog alakulni a termés. Úgy tűnik, hogy jelenleg spanyol dominancia van a kínálatban, de az időjárás még hozhat változást. Az ország példátlan aszállyal küzd, ez hatással lehet a szezon további részére.

Forrás: nak.hu