fbpx

Másutt is csökkent a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 24.

2022 visszaesést hozott az uniós zöldség-gyümölcs fogyasztásban, de a trendek szerint ez csak átmeneti jelenség lehet. Hazánkban nagyjából az uniós átlagnak megfelelő mértékben nyúlunk ezen friss termékek után.

piac
Ma már a decemberi árakat is visszasírjuk… (fotó: Horizont Média)

Nem tartjuk alapélelmiszernek

Az egy főre jutó zöldség- és gyümölcsfogyasztás napi 364 gramm volt Európában 2021-ben, ez 2022-ben 10%-kal csökkenhetett az első becslések szerint. Pedig már a 2021-es mennyiség sem érte le a WHO által javasolt minimális 400 grammot. A legkevesebb friss zöldséget-gyümölcsöt az ezredforduló tájékán született fiatal generáció fogyasztja.

A megélhetési költségek növekedése nagy hatással van fogyasztásra, holott nem a zöldségek-gyümölcsök drágultak a legnagyobb mértékben az élelmiszerek között, és egészségügyi hatásuk vitathatatlan – mutatnak rá a szakemberek. Napi 1-2 eurónyi értékű zöldség-gyümölccsel már fitten tarthatnánk magunkat, teszik hozzá.

A lakosok bő harmada nem eszik ilyet

Eközben az EU-ban már a Covid előtt (2019) sem túl szép számokat mértek a zöldség-gyümölcs fogyasztás terén: a lakosok harmada (33,5%) egyáltalán nem evett ilyet napi szinten. A többség (54,5%) azért naponta egyszer-négyszer evett belőlük a saját bevallása szerint. Messze a legalacsonyabb zöldség-gyümölcs fogyasztást Romániában mérték, ahol a lakosság 73,6%-a nyilatkozott úgy, hogy nem eszik ilyesmit napi rendszereséggel. Hazánkban (36,5%) az uniós átlagnál kicsivel többen mondták azt, hogy nem esznek napi szinten friss zöldséget-gyümölcsöt.

Mindenütt kedvelt zöldségek és gyümölcsök

Elkeseredésre azonban nincs ok, mivel a trend a növekvő napi szintű zöldség-gyümölcs fogyasztás Európában. A legtöbbet fogyasztott gyümölcs az alma, banán, narancs, csemegeszőlő és az őszibarack/nektarin. A legdinamikusabb fejlődő szegmens pedig az áfonya, különösen Németországban és Lengyelországban. A zöldségfélék közül a paradicsomot, a káposztát, a sárgarépát, az uborkát és az édespaprikát fogyasztják a legnagyobb mennyiségben.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Németország erőset fékezett a zöldség-gyümölcs importban.