fbpx

A vöröshagyma átlaghozama nőtt, termőterülete csökkent

Írta: Csomor Zsolt - 2023 február 15.

A vöröshagyma átlaghozama nőtt, termőterülete csökkent

A „Nunhems Hagyma Klub Magyarország” szakmai konzultációra idén nyolcadik alkalommal invitálták a hagymatermesztőket, Martfűre. A rendkívül baráti környezetben zajló rendezvényen a megjelent gazdálkodók számos hasznos információval gazdagodtak ahol a „Hagyma Klub Magyarország” Nunhems hagyma vándorserleg átadására is sor került

A vöröshagyma hazai helyzetképe

Jelentős fejlődés a termesztéstechnológiában és a termés minőségében

A Nunhems Hungary Kft.szervezésében , a BASF Hungária Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., a Carmeuse Hungária Kft. és az Aqua 2001 Kft. részvételével és finanszírozásával tartották meg a nyolcadik „Hagyma Klub Magyarország” szakmai konzultációt, ahová szép számmal látogattak el gazdálkodók.

terem emberek kivetítő projektor szék molinó

2014-ben rendezték meg először a Hagyma klub szakmai napját. Az eltelt 10 év alatt folyamatos előrelépések  történtek a vöröshagyma termesztésének technológiájában:  Általánossá vált a mikroszórófejes öntözés használatával a mennyiségi és a minőségi öntözés, egyre több termelő kolléga takarítja be a termést konténerbe, és tovább is használják a konténereket az őszi és téli tárolások során. Mind több termelő tárolja a vöröshagymát a februári időszak után is Magyarországon. A termesztéstechnológia több lépésében is nyílt eszmecsere folyik a termelők között.

terem emberek kivetítő projektor szék molinó
Ládi Csaba, Nunhems Hungary Kft.

Nemcsak a Hagyma klub keretein belül, de évközben is személyesen meglátogatják egymást a termelők, és tapasztalatokat cserélnek a vöröshagyma termesztésének és piacának kérdéseiről. Néhány termelő folyamatosan teszteli a termesztés során használható gyomírtó- és növényvédő szerek új csoportjait. Földesi István, Kovács István, Püski Richárd kamuti, Hoch István derecskei termelők teszteléseinek is köszönhetően új hatóanyagok épültek be a vöröshagymatermesztés technológiájában az elmúlt években. Továbbá a szabadszállási Varga István tevőlegesen is hozzájárul a hatóanyagok NÉBIH-nél való végleges vagy eseti engedélyeztetésre történő felterjesztési folyamatához, a FruitVeb és az Agrárkamara keretein belüli tevékenységével. E felterjesztési folyamatba történő tevékenységét erősítendő A Magyar Agrárkamara Hagyma Munkacsoport vezetését 2023 évtől Varga István látja el. Ez az előzőekben említett fejlődés köszönhető a „Hagyma Klub Magyarország” klubtagok újító igényének is, valamint a nyílt, őszinte párbeszédnek a felmerült technológiai kérdések megvitatásában – mondta Ládi Csaba, a Nunhems Hungary Kft. szántóföldi és ipari zöldségfélék termékspecialistája,  aki a vöröshagyma hazai helyzetéről tartott előadást.

Mind többen választják a helyrevetett hibrideket

Vetésterület tekintetében az utóbbi mintegy két évtized alatt jelentős csökkenés tapasztalható. 2004-ben, az uniós csatlakozáskor 4410 hektáron termesztettek vöröshagymát Magyarországon, amikor még nem használtak a hazai termelők helyrevetett hibrid fajtákat. Napjainkra a termőterület 1241 hektárra csökkent, amiből viszont már nagy arányban, tavaly például 752 hektáron termesztettek helyrevetett hibrid vöröshagyma vetőmagokat, miközben a helyrevetett, olcsóbb árfekvésű vetőmagok felhasználásával termelt terület folyamatosan csökken, részesedése mára 10% alá csökkent. Az áttelelők közül is egyre kisebb területen használják az olcsóbb árfekvésű vetőmagokat: jelenleg 140 hektáron. A drágább, nagyobb termőképességű hibridek felhasználása bővül, 2022 év augusztusában mintegy 260 hektár területen vetették.

Hazai termések és az import aránya – régen nem vagyunk önellátók

A hazai vöröshagyma ára jelenleg is 200 forint/kg körül mozog, viszont az import hagyma tekintetében a közeljövőben emelkedő árakra számíthatunk. Az Ausztriából érkező 5-7 cm-es vöröshagyma ára 50 eurocent/kg körül mozog, 18 forint/kg fuvardíjjal növelve. Az ugyanilyen méretű, Hollandiából érkező hagyma pedig 54 eurocent/kg, amire jön kilogrammonként mintegy 36-37 forint fuvarköltség. Az emelkedő hagyma árak mellett akár ellátási zavarokra is fel kell készülnünk március április hónapokra a kereskedelemben (a piaci árak 2023 január 2 és 4. közötti hetére vonatkoznak), mert a hagyma importnál nem elsősorban Magyarország és ez a régió a fő eladási irány a holland és lengyel kereskedőknél. Ők oda fogják eladni a vöröshagymát és más tárolt zöldségfélét, amelyik célpiacról legjobb vételi árat kapják, és a legtöbb bevételt érnek el rajta. Persze az is kérdés, hogy mennyire esik vissza a magyarországi fogyasztók kereslete a vöröshagyma és más zöldségfélék iránt – zárta előadását Ládi Csaba.

A gombák elleni sikeres növényvédelem

Kettő+1 elismert hatóanyag erejével

Mérai Imre, a BASF Hungária Kft. kertészeti területi képviselője több megoldást is bemutatott arra, hogyan védekezhetnek sikeresen a gazdálkodók különféle, hagymát támadó gombabetegségekkel szemben. A Dagonis® gombaölő szer két hatóanyag gyári kombinációja: a Xemium® molekula gyors hatáskifejtése, páratlanul erős és hosszantartó preventív hatása összeadódik a difenokonazol kimagasló kurativitásával. A Xemium® molekula SDHI hatóanyag, amely képes beavatkozni a gomba légzésébe. A két hatóanyag-kombináció széles hatásspektrumot biztosít, a peronoszpóra-félék kivételével szinte minden gombával szemben hatékony. A Xemium® már 5 °C-tól hatékony megoldást kínál.

Mérai Imre, a BASF Hungária Kft.

Gombaölő szer, amely egyben növénykondicionáló is

Mérai Imre a SIGNUM® WG gombaölő szerre is felhívta a hagymatermesztők figyelmét, ami szintén két hatóanyag, a piraklostrobin és boszkalid gyári kombinációja. A boszkalid a mitokondriális légzést gátolja, és a peronoszpóra-félék kivételével számos gombanemzetség ellen hatékonyan alkalmazható. Fontos azonban, hogy hogy a készítményt ne használjuk okszerűen egymás után: más hatásmechanizmussal meg kell törni, hogy ne legyen képes gyorsan hozzáalkalmazkodni a gomba. A piraklostrobin közvetlen fungicid hatása mellett növénykondicionáló tulajdonsággal is rendelkezik, hiszen növeli a fotoszintézis aktivitását, segíti a nitrogénfelvételt.

A SIGNUM® WG gombaölő szer kis kiszerelésben elérhető, amely jó hír a kiskertészek számára.

Hatékony megoldás a szürkepenész ellen
A BASF a hagyma botritiszes rothadása ellen is nyújt megoldást. Ez a pirimetanil hatóanyagú Scala.Kontakt gázosodó és felszívódó készítmény. Esetében fontos kiemelni, hogy kimondottan hűvös hőmérséklet esetén is működik, sőt ilyenkor még hosszabb is a tartamhatása, mint melegben – hívta fel a figyelmet Mérai Imre.

Biológiai védekezés a tripsz és a hagymalégy ellen

Forray Alfréd, a Koppert Hungária Kft. szaktanácsadója hatékony, környezetbarát megoldást ismertetett a rovarkártevők ellen. Ezek a fonálférgek, melyek megkeresik a talajban élő rovarokat, majd azok légzőnyílásán keresztül a testüregükbe jutnak, ahol szimbiotikus baktériumokat bocsátanak ki. Ezek a baktériumok a gazdaszövetet táplálékforrássá alakítják, amelyen a fonálférgek táplálkoznak, fejlődnek és szaporodnak a gazdaszervezetben. Így a fertőzést követő néhány órán vagy napon belül elpusztul a kártevő. A fonálférgek rendkívül jól viselik a hideg és meleg periódusokat.

Forray Alfréd, Koppert Hungária Kft.

A fonálféreg-készítmények alkalmazásakor nagyon fontos, hogy azokat hosszabb tárolás esetén hűtőben tartsuk. Összeállításkor ügyelni kell, hogy a permetlé ne ülepedjen le. A fonálférgek több növényvédő szerrel keverhetők, de előtte mindenképpen érdemes ellenőrizni a kompatibilitást, mellékhatást. Ezt egy applikációt letöltve könnyedén megteheti. Fontos, hogy minden esetben a végső hígításban szereplő termékhez kell adni a fonálférgeket, és a permetezőtartály hőmérséklete nyáron sem emelkedhet 25 °C fölé. A fonálférgek érzékenyek az UV fényre, ezért az estétől reggelig tartó időszakban permetezzük ki. A fonálférgek nedvességet igényelnek, ezért előöntözés szükséges. Kijuttatáskor fontos a dugattyús és a centrifugális szivattyú használatának mellőzése, a maximális nyomásérték pedig 20 bar lehet. A fonálférgek legtöbb ragadozó atkára és parazitoidra veszélytelenek.

Előadásában Forray Alfréd a Capirel készítményre tért ki részletesebben, amely kiválóan alkalmazható a különféle rovarkártevők, például a tripsz és a hagymalégy elleni védekezésben, gyümölcsösökben, bogyókban, kerti zöldségekben és városi fákon.

Leggyorsabb megoldás a talaj pH-kezelésére

Kalciumpótláskor nagyon fontos, hogy az talajmintavételi eredményeken alapuljon. Azt kielemezve meg kell határozni a célt, hogy milyen pH értéket szeretnénk elérni. És ezek ismeretében érdemes csak kiválasztani a megfelelő terméket.

A TerraCalco® termékcsalád olyan kalciumforrás, amely a talaj tápanyag-szolgáltató képességének és szerkezetének javítását, fenntartását szolgálja – ismertette Szabó Balázs, a Carmeuse Hungaria Kft. magyarországi agrárkereskedelemért felelős vezetője. Ez a termékcsalád elengedhetetlen a talaj általános állapotának javításához, ugyanis kedvező szintre emeli talaj pH-ját, és azt hosszú távon meg is tartja. Ez a kalcium-oxid termékcsalád ráadásul a termés mennyiségére és minőségére is kedvezően hat.

Szabó Balázs, Carmeuse Hungaria Kft.

A TerraCalco 95 a leggyorsabb megoldás a talaj pH-kezelésére, a legmagasabb, 95%-os kalcium-tartalommal granulátum formátumban, aminek köszönhetően műtrágyaszóróval kijuttatható.

A Carmeuse Hungaria Kft. a talaj valós igényeinek megértése érdekében talajmintavételi és tanácsadási szolgáltatást nyújt. Ennek során felmérik a talaj aktuális állapotát, és javaslatot tesznek a termeszteni kívánt növények hozamának eléréséhez szükséges tápanyaggazdálkodási tervre. A TerraCalco 95 használata látványosan javítja a tömörödött talajszerkezetet, ami által hatékonyabbá válik a talaj vízháztartása, a növények gyökerei könnyebben hozzájutnak a víztartalékhoz. A TerraCalco 95 használatával javított talaj ideális környezetet biztosít a legtöbb hasznos baktérium és gomba számára. A biológiailag aktív talaj kedvezőbb feltételeket biztosít a mezőgazdasági kultúrák számára, ellenállóbb növényeket és kiszámíthatóbb termést eredményez.

A mezoelemek szerepe a vöröshagyma-termesztésben

A kén kiemelten fontos a hagyma növekedési fázisában és fejképzéskor

A mezoelemek kiemelkedő jelenőségűek a vöröshagyma-termesztés során, hiszen kénigénye más zöldségfélékhez viszonyítva nagyobb. Legnagyobb arányban akkor van rájuk szükség, amikor a káliumra: az intenzív növekedési fázisban és a fejképzéskor. A kén jelentős mértékben segíti a nitrogénfelvételt, növeli a hagyma tömegé, hozamát, a beltartalmát, a héj keménységét és színét – hangsúlyozta előadásában Balogh Ernő, a SeedPlus Kft. szaktanácsadója, technológiai fejlesztője, aki termékeket is ajánlott a mezoelemek pótlására.

A HASCON S57 nitrogént, káliumot, ként és mikroelemeket tartalmazó folyékony lombtrágya. Nagy mennyiségű, 57% kéntartalommal, nitrogénnel és mikroelemekkel szinergiában javítja a kéntartalmú aminosavak szintézisét, és növeli a növény fehérjetartalmát.

Az ESSEKAPPA különleges összetétele pedig garantálja a kén és a kálium egyidejű maximális biológiai hozzáférhetőségét. A fokhagyma, póréhagyma és vöröshagyma esetében az ESSEKAPPA-ban található kén és kálium elengedhetetlen az ízt jellemző aromák szintézisének biztosításához.

Balogh Ernő, SeedPlus Kft.

A magnézium jelenősége

A magnézium csökkenti a rothadás veszélyét, ezáltal javítja az eltarthatóságot. A magnéziumhiányt elősegítik a homokos, savanyú és magas káliumtartalmú talajok, valamint a hideg, nedves időszakok. A MAGNESIOGREEN ATTIVATO ásványi eredetű, nagy tisztaságú, szilárd vízoldékony műtrágya, amely magnéziumot, ként és kelatizált mikroelemeket tartalmaz. A magnézium fontos eleme a klorofill kialakulásának, szerepe van a foszfor és más elemek asszimilációjában, valamint a cukrok és pektinek szintézisében.

Kalciumpótlás előtt meg kell szüntetni a felvételt gátló tényezőket

A kalcium fontos a gyökérfejlődés, valamint a korai növénynövekedés szakaszában. A szénhidrát anyagcsere folyamatok csak kalcium jelenlétében mennek végbe. A kalcium továbbá növeli a növény magasságát és vigorát, segít megvédeni a hagymát a betegségektől és az abiotikus stressztől (például hidegstressz vagy magas sótartalom). Kalciumhiány okai lehetnek a talaj alacsony mésztartalma, túlzott műtrágyázás, helytelen öntözés, korlátozott gyökértevékenység, a levegő alacsony vagy magas páratartalma, a magas hőmérséklet, valamint a nagy terméshozam és a nagyméretű hagyma. Akár gyökéren, akár lombon keresztüli utánpótlásban gondolkodunk, először a növényt képessé kell tenni a hatékony kalciumfelvételre.

Hőségnapok idején a folyamatos kalcium-csepegtetés mellett mindenképp javasolt a lombon keresztül történő kalciumutánpótlás CALCIOGREEN PS PLUS, NEWCAL, CALFOMYTH vagy FOLIACON 22 készítménnyel. Ezzel párhuzamosan pedig meg kell szüntetni a kalciumfelvételt gátló tényezőket is.

A SeedPlus Kft. magas aminosav-tartalmú készítményei pedig a NUTRIGREEN AD és a GREIT VG, amelyek hatóanyagai megnyitják a hőség hatására bezárt sztómákat, optimalizálják a növényi életfolyamatokat, biztosítva ezzel a gyökéren és lombon keresztüli kalciumfelvételt.

A Super 10 mikrofejes öntözőberendezésben rejlő lehetőségek

Amennyiben a gazdálkodó mikroszórófejes öntözőberendezést tervez üzembe helyezni, olyan szórófejet kell választania, amely képes arra, hogy a legközelebbi és legtávolabbi szórófej is azonos mennyiséget juttasson ki. Nagyon fontos a berendezést alacsony nyomáson (3-4 mm/h) működtetni, ami megakadályozza a talajszerkezet rombolását, cserepesedését.

Az Aqua 2001. Kft. által kínált Super 10-es (S 10) hozamszabályozós mikroszórófejes öntözőberendezés ezt biztosítja: működtetéséhez 3 bar nyomás (a legtávolabbi szórófejre értve) szükséges, ami a közelebb szórófejeknél valamelyest emelkedik. A betáplált víz nyomását pedig 4,2 barra kell állítani.

Az S 10-es alkalmazásával egy 600-700 méteres tábla vízbetáplálása egy gerincvezetékkel könnyedén megoldható – mutatta be a Super 10-es öntözőberendezést Gárdián Tibor, az Aqua 2001 Kft. ügyvezetője. Ez a rendszer gyorsan telepíthető, ami tápanyag- és növényvédőszer-kijuttatásra is alkalmas.

A kelesztő öntözéskor a talaj felső 1,5-2 cm-ét tarjuk nedvesen. Ekkor szükség esetén naponta akár többször is működtessük a berendezést, az öntözési idő pedig 30-40 perc. Állományöntözésnél fontos a megfelelő időben történő indítás, egyszeri nagyobb vízadag kijuttatása. Ekkor az öntözési idő 8-10 óra. Az S 10-es öntözőberendezéssel egyenletesen juttathatjuk ki a növényvédő szert az öntözés után felszáradt növényre akár azonnal. Gyorsabb, mint a hagyományos kezelés.

A számos innovációval tarkított előadásokat követte a vándorserleg átadása a 2022-es év nyertesének, Baji Lászlónak és családjának. Az apa és két nagy fia a Valero fajtával a kimagasló eredményeiknek köszönhetően immár negyedik évben vihették haza a „Hagyma Klub Magyarország” Nunhems hagyma vándorserlegét, amely serleg átadására idén már kilencedik alkalommal, 2014 óta minden évben sorkerült.