fbpx

Ellentmondásos folyamatok a szójapiacon

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 11.

Bár a brazil termés bőségesnek ígérkezik, a világ legnagyobb szójadaraellátója Argentína, ahol viszont gyengébbek a terméskilátások. A növényolajok piacát pedig a pálmaolaj vezérli, szinte minden attól függ, mennyit tartanak belőle házon belül az indonézek és a malájok.

szója
A dara árára erősen kihat a gyengélkedő argentin termelés (fotó: Horizont Média)

Drága a szójadara

A szójabab januári exportárai decemberhez képest lényegében nem változtak, noha az argentin időjárás továbbra is aszályos és kevés termést ígér, és a kőolaj árában is voltak felfelé irányuló mozgások. Az elemzők szerint a világ legnagyobb szójadara-exportőre, Argentína szeptember végéig akár 6,3 millió tonnás szójaimportra is szorulhat, hogy a feldolgozó kapacitásait kihasználja. Szójadarából most nincs nagy kínálat a piacon, az ára november óta lendületesen nő, amit csak a brazil kínálat tompít valamelyest. Az argentin és az amerikai szójadara már olyan drága, mint az orosz-ukrán háború kitörésekor volt, bármelyiket is rendeli a kedves vevő, 600 dollárt kell fizetnie érte az exportkikötőkben. Enyhülést csak az új brazil termés (153 millió tonnás rekord) hozhat a piacon.

szójadara exporára
Forrás: USDA

Átmeneti a csökkenés a növényolajárakban

A szójaolaj ára viszont 2022 májusától csökkenő trendet mutat a világpiacon. Ennek oka, hogy igyekszik követni a pálmaolaj árváltozásait. Utóbbira pedig nagy hatással volt, hogy Indonézia visszavonta a pálmaolaj exportkorlátozását. Jelenleg nagyon nagy, csaknem 250 dollár a különbség az argentin és az indonéz növényolaj tonnánkénti ára között, és ez az elmezők szerint – a gyenge argentin termés miatt – meg is marad. Az USA sem tud sok szójaolajat a világpiacra vinni, mivel saját belső biodízelkereslete is erős. Sőt, Indonézia is magasabb arányban írta elő a bioüzemanyag bekeverését az üzemanyagokba, ennek 2025-ig fokozatosan növekvő, áremelő hatása lesz a világpiacon.

szójaolaj exportára
Forrás: USDA