fbpx

Ötéves maximumon vannak az almaárak Európában

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 20.

A top-4 almatermelő átlagára tavaly október óta folyamatosan 11,4%-kal magasabb szinten áll, mint az elmúlt öt évben megszokott 70 eurócentes érték. A lengyeleknél kifejezetten erős az emelkedő trend.

almaszállítás
A hosszú szállítást csak a legjobb minőség bírja ki (forrás: logmore.com)

Átlagos mennyiség

Hónapok óta makacsul tartja az átlagosan 78 eurócentes árszintet az étkezési alma csomagolóhelyi ára az Európai Bizottság adatai szerint. A top-4 almatermelő adataira épülő átlagérték egyszerre tartalmazza az extrém magas francia és a kirívóan alacsony lengyel árakat (nem mennyiség szerint súlyozva).

A tavalyi almatermés átlagos volt az EU-ban, szinte megegyezett a 2021. évivel, a magyarországihoz hasonló visszaesést (-33%) egyetlen tagállamban sem tapasztaltak. Számottevően csökkent Spanyolország (-29%) és Portugália (-24%) termelése is, de mindennek nem volt hatása az összemennyiségre, mert a különbséget kiegyenlítette a lengyel termés, ami az elmúlt 10 év második legnagyobbika volt 4,7 millió tonnával.

almaár diagram

Az étkezési alma útja

Franciaországban a legdrágább az alma, már a 1,25 eurót közelíti egy kilogramm ára, Magyarországon ennek a felét sem adják érte (58 cent). Lengyelországban szeptember óta lassan, de folyamatosan drágul ez a gyümölcs, a kezdeti 42 centről már 49 cent közelébe emelkedett az értéke. Tavalyhoz mérten 50 százalékkal fizetnek többet az étkezési gyümölcsért. Az exportőrök ugyanis a tavalyi értékesítési sokk után (a fehérorosz piac elvesztése) megtalálták új értékesítési csatornáikat.Ez magával húzza léalma árát is, noha az még mindig a tavalyi árszint alatt kullog.

Az étkezési alma uniós árának emelkedése nem túl könnyű értékesítési viszonyok mellett következett be. Beszűkült a keleti piac, miközben a külső konkurencia tovább erősödött (lásd Törökország, Moldova). Az exportált uniós alma mennyisége novemberben és decemberben is kevesebb volt, mint egy évvel ezelőtt. Az EU egészének almakészletei ennek ellenére átlagosnak mondhatók. A pillanatnyi exportár 92 eurócent a Bizottság adatai szerint.

Lásd még a témában: Alma: az oroszok ellátói most a román kapun dörömbölnek.