fbpx

Hamarosan nyílik a 30 milliárdos keret a kertészet korszerűsítésére!

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 október 02.

Ahogy azt korábban már jeleztük, október 19-én lehet először benyújtani a pályázatokat a kertészeti üzemek korszerűsítésére, de aki lekésné, januárban újra próbálkozhat. A beruházás költségeinek felét lehet elnyerni, ez legfeljebb 2 milliárd forintot jelent.

 

Pályázni lehet új építésű üveg-vagy fóliaborítású növényház létesítésére, illetve a meglévő növényházak bővítésére, korszerűsítésére. A cél elsősorban a hőveszteség csökkentése, a fűtési-hűtési rendszer korszerűsítése, a világítási rendszer megújítása. Az energiafelhasználás csökkentésére célszerű megújuló energiaforrásokat bekapcsolni az ellátó rendszerbe. Ilyen lehet a geotermikus energia, napkollektorok vagy napelemek révén a nap energiájának hasznosítása, vagy az erjedő biomassza hőjének rendszerbe kapcsolása. Külön célterületet határoltak le a hűtők, tárolók és manipuláló helyiségek kialakítására, illetve korszerűsítésére. Ezek építését, energiaellátását és technológiai fejlesztését is támogatják, tehát gépek és szoftverek beszerzésére is lehet pályázni.

 

Nyerési esélye annak van, aki a kertészeti termelés energiaszükségletét legalább részben megújuló energiaforrásból biztosítja, és figyelmet fordít a melléktermékek hasznosítására, illetve a környezetbarát csomagolóanyagokra. Aki munkaerőfelvételt is tervez a beruházást követően, plusz pontokat kap a pályázat elbírálásakor. A projekt fenntartási kötelezettsége a megvalósítástól számítva 5 év, ezalatt tartani kell az átlagos dolgozói létszámot.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege maximum 2 milliárd forint. A mértéke közép-magyarországi régión kívül legfeljebb az összes elszámolható költség fele. Kollektív beruházók és fiatal gazdák 10%-kal magasabb támogatási intenzitásra számíthatnak. A beruházáshoz 50% előleg kérhető.

A pályázatbenyújtás első szakasza 2020. október 19-től november 20-ig tart, a második szakasz pedig 2021.január 18-tól február 19-ig.

A pályázati felhívás itt érhető el.