Európa árpával tömi be a kukoricahiányt

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 14.

Európa hagyományosan nagy árpaexportőr. A növény tavaly is hozta a szokásos formáját, mégis növekedni fog az importja. Ennek oka a csapnivaló kukoricatermés.

árpaszemek
Amikor a megszokott mennyiség is kevés (forrás: alibaba.com)

Magas lesz az import

A hőség és a száraz időjárás negatív hatásai az Európai Unió egyes tagállamaiban, különösen Spanyolországban jelentős termelési veszteségeket okoztak, ami az árpaimport megugrásához vezetett. A behozott uniós árpamennyiség több mint fele Spanyolországba érkezhet a becslések szerint. A kukorica után ugyanis ez a második legfontosabb takarmánygabona, és árelőnyét magabiztosan tartja a búzával szemben.

EU árpaimport
Forrás: USDA

Nem az árpa kevés, hanem a kukorica

Júliustól december végéig 1,3 millió tonna árpa érkezett az EU-ba, és még további félmillió tonna behozatalára van kilátás a következő aratási időszakig. Ez a mennyiség 82 százalékkal lenne több az egy évvel korábbinál. Itt jegyezzük meg, hogy Európa nettó árpaexportőr, a kivitt mennyiség egy átlagos évjáratban hétszeresen felülmúlja a behozatalét (1 vs. 7 millió tonna). A legfőbb exportőrök Franciaország és Románia.

A megtermelt árpamennyiség tavaly is hozta a szokásos, 51-54 millió tonnás eredményt, a nagyobb mértékű behozatalt a kevés kukorica indokolja. Az uniós kukoricatermés ugyanis 25 százalékkal lett rosszabb az előző évinél, mindössze 50 millió tonna lett, kevesebb, mint a betakarított árpa.

Tekintve, hogy a kukorica rosszul sikerült, az árpa pedig a legjobban a gabonák között, az állattartók várhatón növelni fogják a kalászos arányát a takarmányokban. A behozott árpamennyiség fele Ukrajnából érkezik az unió területére, és csaknem ugyanennyi (46%) az Egyesült Királyságból. Az EU korábbi tagja hagyományos árpaellátója a közösségnek, és a Brexit ellenére erősen tartja beszállítói pozícióját.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Az elmúlt évekhez képest kevesebb lesz az ausztrál árpa.