fbpx

Új helyzet: magas bemeneti, mérséklődő kimeneti árak

Írta: Sajtóközlemény - 2023 január 03.

Megnövekedett árakon kezdi az új év termelési ciklusát a mezőgazdaság, az értékesítési árak további emelkedésére viszont már nem lehet számítani. Ezzel az agrárium jövedelemszintje az aszály előtti szinten stabilizálódhat, ha nem ismétlődik meg a tavalyi csapadékhiány.

Mezőgazdasági munka, erőgép
Az elmúlt időszak nem volt könnyű az agráriumban (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az elmúlt egy-másfél év komoly kihívásokat hozott

A 2021 év közepén indult energiaár-robbanás 2022-ben folytatódott, ami időnként pénzügyi problémákat okozott a gazdáknak. Az állattenyésztés – elsősorban a sertéshízlalás – komoly értékesítési nehézségei szintén áthúzódtak 2021-ről az idei év első felére.

A szántóföldi növénytermesztőknek pedig egy nagyon biztatónak ígérkező évkezdet után az aszállyal kellett megküzdeniük. Igaz, a termelési szezon még a mérsékelt inputárakon indult, az értékesítés pedig már a két legnagyobb gabonatermelő ország kiesése miatt többszörösére emelkedett árakon történt. Ez sokak számára kompenzálta az aszály miatti terméskiesést. Két megye kivételével – ahol az aszály teljesen megsemmisítette a termést –, az átlagot meghaladó jövedelemre tettek szert a gazdák – értékelte az elmúlt évet Tresó István, a K&H Agrár fejlesztési főosztály vezetője.

„Ami hosszú távon jelent nehézséget, hogy a kiszámíthatatlan gazdasági környezet erőteljesen visszafogja a beruházási szándékot, amit jól mutat, hogy jelentősen csökken a megítélt támogatások igénybevétele. Ez pedig többszörös problémát okoz az ágazatban. Egyrészt a fejlesztések elmaradása csökkenti a magyar mezőgazdaság egyébként is gyenge versenyképességét, másrészt a jelentős agrár betétállományok értékét felemészti az infláció” – teszi hozzá a szakember.

Erre kell felkészülni 2023-ban az agrárvállalkozásoknak

A 2023-as év termelési ciklusára már jelentősen megemelkedtek a beszerzési árak, az eladási árak további emelkedésére viszont már nem lehet számítani, igaz, jelentős csökkenés sem várható. Ez azt jelenti, hogy kialakulóban van egy új egyensúlyi állapot, ami a jövedelemtartalmat megközelítőleg az aszály előtti átlagszinten tartja. Ha azonban egy újabb, a tavalyihoz hasonló mértékű aszály lesz, annak a kezelésére nincs felkészülve az agrárium – int Tresó.

Jelenleg forráshiány van az ágazatban, jelentősen megemelkedett a forgóeszköz-finanszírozási igény. Ám a bankok az igényeket többszörösen meghaladó kihelyezhető forrással rendelkeznek, és 2023 második felétől újból számítani lehet az uniós pályázati kiírásokra is.

„A magyar mezőgazdaság valóban jó, de eddig ki nem használt adottságokkal rendelkezik. A cégeknek most alaposan át kell tekinteniük saját gazdálkodásukat, piacaikat, erősségeiket és gyengébb pontjaikat. Ezek ismeretében kell felépíteni új stratégiájukat, és nem halogatni a szükséges lépéseket, beruházásokat. Ebben a gazdasági egyensúlytalansági állapotban, amit válságnak nevezünk, alakul ki ugyanis a következő 8-10 év győztes csapata” – hangsúlyozta az agrárszakértő.

Forrás: K&H Csoport/Sajtóközlemény