fbpx

Az import cseresznyét kínálják annyiért, mint mi a belföldit

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 30.

Csúcsra pörögtek a cseresznyeakciók Németországban. Az import termés mellé ugyanis lassan felzárkózik a belföldi kínálat is. Az import cseresznye akciós ára a magyarországi diszkontok árszínvonalát hozza.

cseresznye
A termelő sem délen, sem északon nem örül a diszkontok árpolitikájának (forrás: scontent.fbud5-1.fna.fbcdn.net)

Egyformán áraznak a diszkontok

A dinamikus bővülő értékesített mennyiséggel együtt csak a múlt hétig nőttek a kiskereskedelmi árak Németországban, ekkor azonban megtorpantak. Az átlagos értékesítési árszint a 25. héten 4,99 EUR/kg, lett, azaz 5 euró alá kúszott. Ezen a héten is találni még 6,64 eurós árakat (2600 Ft/kg), de már megjelentek 3,9 eurós (1600 forintos) ajánlatok is a diszkontáruházakban. Magyarországon az olcsóbb budapesti vásárcsarnokokban átlagosan 1100 Ft/kg-ba kerül az első osztályú gyümölcs kilója, a nagy áruházláncokban pedig 1500-1600 forintért kínálják – német árszínvonalon.

A termelő sehol sem boldog

Hozzátesszük, a magyar termelők nem érzik a német árszínvonalat a zsebükben (lásd: Cseresznye: nem igaz, hogy drága), akik pedig a német piacra exportálnak, a fuvarköltségeket is „le kell hogy vonják” a telephelyi ajánlatból. A magyarországi fogyasztás sem tud úgy pörögni, mint a német, ahol a fogyasztóknak kevésbé megterhelő a gyümölcsvásárlás.

A németországi kínálatban a legkedvezőbb áron éppen az import cseresznyét lehet megvásárolni, ezek elsősorban Törökországból és Görögországból származnak. A német kínálat ezen az árszinten versenyképtelennek bizonyul. Mivel a fákon itt is gyorsan érik a cseresznye, a kínálati nyomás egyre nő az árakon, így az itteni termelők is rosszkedvűek. Csak az északi tájak későn érő gyümölcsültetvényein reménykedhetnek abban, hogy a szezon végére egyedül maradnak a portékájukkal a piacon.