fbpx

Jövőre még több szója lesz

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 október 15.

A déli féltekén már javában vetik a szóját, és úgy tűnik, a napraforgó is sikeres. Nem a mezőgazdaságon múlik a jövő évi termés, ahogy az árakról sem a termelő tehet.

szója
Az aszály nem sokat rontott a hozamokon, 2023 a szója éve lehet (fotó: Horizont Média)

Már idén sem volt kevés az olajmag a világban (605 millió tonna), de jövőre ezt is túlszárnyalhatjuk 7 százalékkal. Az elemzők az európai repcétől és a brazil szójától várnak termésbővülést, ami bőven ellensúlyozná az USA-ban várható szerényebb szója- és a Kanadában várható kisebb repcetermést.

Eddig is sok volt, most még több lesz

Már vetik a szóját Brazíliában, a jövő évi termés 152 millió tonna is lehet – áll az USDA jelentésében. Ez 20 százalékkal haladná meg az idei eredményt, és újabb rekordot jelentene. A növekedés kevésbé a területbővülésnek, mint inkább a hozamjavulásnak lenne köszönhető, ami 3,54 tonnára emelkedhet hektáronként. Közel 90 millió tonna bab kerülhet exportra. (Összehasonlításképp: az USA az idei közel 120 millió tonnás terméséből mintegy 55,5 millió tonnát tud kiszállítani a nemzetközi piacra.)

Argentína a 2022/23-as szezonban 49 millió tonna szóját termelhet majd a becslések szerint. mivel 5 év után megfordulni látszik a vetésterület csökkenésének trendje. Ennek fő oka, hogy a szója kevesebb ráfordítást igényel, mint a kukorica. A becsült össztermés 16,5 százalékkal haladná meg a 2022. évi eredményt, 7 millió tonna bab jutna az exportnak.

Idén a napraforgó volt a legsikeresebb növény az argentin gazdaságokban, bő 2 tonnás átlaggal összesen 3,4 millió tonna termést adott. Mivel a naraforgómagot nagyon alacsony termelési költséggel állítják elő, az ára pedig magas, ez lett a legjövedelmezőbb növényük. Mivel az aszályt is jól tűrte, az új szezonban 12 százalékkal is nőhet a növény területe. A termés ennél is nagyobb mértékben bővülhet, akár 3,8 millió tonna is lehet az elemzők szerint.

Az időjárással kevesebb baj volt, mint a politikával

Közben Kanada idei repceterméséről is egyre pontosabb számok látnak napvilágot. A tavalyi aszály után valóban sokkal jobb lett az eredmény, de nem annyival, mint azt remélték. Az USDA 19,5 millióra becsüli az össztermést, ami a területcsökkenés ellenére 42 százalékkal jobb a múlt évinél. Az átlaghozam 2,27 tonna lett, ami – ha 2021-et nem számítjuk – gyengébb, mint az ötéves átlag, a tenyészidőszak ugyanis nagyon szárazon indult. A 8 millió tonnás kanadai exportpotenciál azonban most nagyon jól jön az 4-5 millió tonna importra szoruló EU-nak. (Ukrajna már valószínűleg biztosította az uniós importszükséglet nagyobbik részét, lásd: Ukrajna jobban uralja az EU repceimportját, mint valaha.)

Az idei magas növényolajárakban a háború, a kőolaj árának megszaladása és az egyes országok pánikszerű exportkorlátozásai is visszatükröződtek. Utóbbi leginkább az indonéz pálmaolaj exportjában okozott zűrzavart. A lezárult értékesítési szezonban 22,65 millió tonnára becsülik a kivitelt, ami 2015/16 óta a legalacsonyabb szint. Az októberben kezdődött új értékesítési szezonban várhatóan 28,5 millió tonnára emelkedik az indonéz pálmaolajexport, hacsak nem vezetnek be ismét exportkorlátozó intézkedéseket. Mindent egybevetve nem a mezőgazdaságon fog múlni, ha magasak lesznek a terményárak.