fbpx

Közösségi kertek: új emberi, gazdasági értékek jönnek létre

Írta: - 2022 december 14. -Hirdetés

Kihasználatlan, beépítetlen telkek, foghíjak művelésbe vonása történik meg a közösségi kertek létrejöttének köszönhetően. Ahol megvalósulnak, ott a környék átalakul, mutatós, szépen rendben tartott zöldfelület jön létre egy addig gyomos, poros területen. A környék megújul. A mai, modern közösségi kertek igazi értéke a közösségek kialakulása, az egészségmegőrzés, új zöldfelületek létrejötte. Ez a haszon nem számszerűsíthető, pénzben nem megfogható.

Megfelelő helyszín

A közösségi kertek általában a települések sűrűn lakott részein, társasházak, lakótelepek környékén épülnek meg. Ott, ahol a lakók számára nincs más kertészkedési lehetőség, nincsenek magánkertek. Olyan helyen lesznek igazán jól működőek, ahol könnyen meg lehet közelíteni a területet gyalogosan és kerékpárral is, ahova jó úthálózat vezet. A legjobb, ha a kiskerttulajdonosok a közelben laknak, és gyalog, rövid időn belül bármikor odaérhetnek. Fontos, hogy legyen lehetőség a közösségi kertet kerítéssel körbevenni. Ügyelni kell a biztonságra, hiszen értéket hoznak létre a területen, ezért javasolt a kapuját kulccsal zárni. Működésének feltétele a vízvételi és az esővízgyűjtési lehetőség, ezt biztosítani kell.

Kialakítás

Tudatosan kell megtervezni a terület formáját, a parcellák méretét, elhelyezkedését, a közöttük járható utak nagyságát. Fontos szerepe lesz később a kerten belüli közösségi területnek is, ahol beszélgethet majd a kertészkedő társaság, ami alkalmas lesz közösségi rendezvények, tanfolyamok, esetleg nyári zenei programok megtartására. Érdemes erre a célra olyan helyet keresni a kerten belül, ami valami miatt kevéssé alkalmas növénytermesztésre, például mélyárnyékos rész, erősen sittes a talaja. Olyan méretű legyen ez a terület, ahova padok, asztalok is kényelmesen elférnek. A parcellák kiosztásakor természetesen figyelni kell a földalatti közművezetékek helyzetére, a fényviszonyokra, a fák árnyékára, a szükséges komposztáló helyére, méretére.

Előnyök

A korábban egymást alig ismerő emberek barátokká, kertésztársakká válnak, gyerekek, felnőttek töltenek egyre több időt együtt. A kertészkedők megismerik a növényeket, elkezdenek együttműködni a természettel, annak folyamatos változásával. A család számára a kis parcellákban egészséges zöldség és gyümölcs terem, kevesebb pénzt kell kiadni ételalapanyagok vásárlására. A kertészkedés fizikai mozgásigénye miatt is fontos az egészségmegőrzésben, rendszeres elfoglaltságot jelent. A saját munka eredményét, a növények fejlődését látva elégedettség, örömérzés jelenik meg a kertészkedőben, aminek nagy szerepe van a mindennapok okozta stressz csökkentésében is. Az újonnan létrehozott zöldterület a környék számára is hasznos: tisztítja, hűti és párásítja a levegőt, megköti a szálló port, segíti a víz talajba szivárgását az elfolyás helyett, látványt, szépséget nyújt. A kertészkedés lehetőség a tanulásra, a szemléletváltásra, az újrahasznosítás megtapasztalására (komposztálás), az együttműködés, az együtt gondolkodás megtanulására, a növényeken keresztül közvetlen kapcsolatra az életfolyamatokkal.

Együttműködések

Együttműködésre szükség van a kertészkedő közösségen belül az egyes emberek között. Ám ahhoz, hogy a közösségi kert hosszútávon jól tudjon működni, a tapasztalatok szerint kell valaki, aki összefogja, szervezi, működteti a rendszert, aki például figyel a házirend betartására. Ezt a személyt a közösség választja meg egy évre, majd a közösség évente megbeszéli a tapasztalatokat. Ezután vagy újra bizalmat szavaz a korábbi szervezőnek, vagy újat jelöl ki.

A települések közösségi kertjei az önkormányzatok támogatásával jönnek létre, tehát ez az együttműködés is fontos. Jó, ha a támogatók között van például a helyi önkormányzati képviselő is. A kertnek meg kell felelnie a helyi önkormányzati rendeletekben foglaltaknak.

Fontos kérdés a tulajdonviszony: kinek a telkén jön létre a közösségi kert? Ebben az irányban is fontos a jó kapcsolat fenntartása. A legtöbb közösségi kert önkormányzati tulajdonú telken jön létre. A közösségi kert csak használója a teleknek, ezért minden parcellatulajdonos tudja, hogy bármikor megváltozhat a tulajdonos elképzelése a telek hasznosításáról. Ezért fennáll a lehetősége a közösségi kert megszűnésének, ami lehet egy új közösségi kert kezdete is.