fbpx

Besült a kínai fokhagyma

Írta: Kohout Zoltán - 2021 augusztus 27.

Ötödével csökkent a kibocsátás a világot fokhagymával (is) elárasztó Kínában, ráadásul az árak is esnek ott a járványpánik miatt.

 

fokhagyma

 

Az idei év első felében Kína 635 ezer tonna friss és szárított fokhagymát exportált, ami ötödével marad el az előző évi azonos időszaktól. A visszaesés oka logisztikai: nincs elég konténer, emelkednek a tengeri szállítási díjak, és a koronavírus-járvány miatti kikötőket zárnak le.

Most lenne sansza a hazai fokhagymaágazatnak, miután a kínai termelés 20 százalékkal marad el a korábbitól. Ezt elsősorban a termőterületeket sújtó áradások okozzák. Magyarország évi durván 1000 tonnát importál, aminek csaknem a fele kínai áru. Kínában egyébként nemcsak a termelés csökkent idén, hanem az árak is jelentősek estek, miután nagy mennyiségek ragadtak a belföldi piacon – továbbította a hírt a FruitVeB. (Ez azért is keseríti az ottani gazdákat, mert közben a globális átlagár majdnem harmadával nőtt.)

Bár a fokhagymatermesztők óvintézkedésként sürgősséggel végezték a betakarítást, és az árut megpróbálták magasan fekvő hűtőházakban tárolni, így sem sikerült igazán megúszni a komoly veszteségeket. Sőt, minél több kereskedő akart szabadulni a beragadó készletektől, annál nagyobbat zuhantak az árak. Az árvizek után ráadásul a koronavírus delta variánsa okozta újabb hullám is megzavarta a piacokat, ami tovább csökkentette az árakat. A nyár végén tényleg olcsón, 220-225 forintos kilónkénti áron is adták a fokhagymát, ami még a rotterdami kikötőben (10 kg-os zsákokba csomagolva) sem éri el a 350 forintos árat…