fbpx

PREGA: stratégia, tervezés és gyakorlat a szántóföldön

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 április 15.

2019. február 19-én és 20-án immár ötödik alkalommal rendezték meg a Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferenciát és Kiállítást, melyre több mint ezer érdeklődő és szakember látogatott el.

Az Agroinform.hu, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrármarketing Centrum szervezésében lezajlott kétnapos konferencia és kiállítás tematikája még soha nem volt ilyen sokrétű; a szántóföldi, kertészeti és állattenyésztési szekciók előadásai számos technológiai-technikai újdonságot, kutatási eredményt osztottak meg a jelenlévőkkel, emellett a résztvevők konkrét válaszokat kaphattak gyakorlati kérdéseikre. A konferencián elhangzott többek között, hogy a fogyasztói preferenciák változása nyomán egyre nagyobb szükség van transzparenciára a teljes élelmiszer-ellátási lánc mentén; egyre több olyan élelmiszert kell termelni egész éven át, ami közel lesz a városokhoz, kisebb a környezeti terhelésük és jobb a beltartalmuk. Az előadásokból kiderült, hogy számos növénytermesztési probléma köthető a gyenge öntözővíz-minőséghez, és az előadók szerint az automatizáció mellett a robotizáció lesz a mezőgazdasági gépek piacának vezető irányzata.

A konferencia során körvonalazódott, hogy a kormány reagál a változásokra, az első napi miniszteri beszédben elhangzott, hogy elérhetővé fogják tenni a közigazgatási adatrendszerekben rejlő gazdaságfejlesztési potenciált. – Nagy adatvagyon áll már most is a gazdálkodók rendelkezésére, amit jelenleg nem tudnak kihasználni – mondta el Nagy István agrárminiszter. A digitális „agrár-rezsicsökkentés” célja minél több állami adatbázis ingyenessé és elérhetővé tétele. A témát a konferencia külön szekcióban is tárgyalta, ahol elhangzott: szükség van olyan széleskörű és ingyenes adatelérést biztosító, magas színvonalú agrometeorológiai információs rendszer kiépítésére, amely hiteles meteorológiai adatokkal támogatja a gazdákat, de a kormányzat döntéshozatalát is segíti. A legújabb technológiai fejlesztésekről is beszámoltak a résztvevők: szó volt sok más mellett a precíziós talajjavításról, a drónok növényvédelemben való felhasználásáról és olyan öntözési rendszerekről, amelyek segítségével megvalósítható az optimális vízkijuttatás. Szintén szó esett arról, hogy a teljes hazai gyümölcstermő terület fele korszerűtlen, elavult, potenciálisan versenyképtelen, és körülbelül negyede fejleszthető. Az ilyen jellegű konferenciák azért is fontosak – mutatott rá több résztvevő is –, mert nemcsak saját szak- és érdeklődési területük új eredményeit ismerhették meg, hanem a kapcsolódó témák előadásaira, workshopjaira, kerekasztal-beszélgetéseire is ellátogattak, így átfogó képet nyerhettek az agrárdigitalizáció, az agrárinformatika aktuális helyzetéről. A rendezvényen megjelentek jó iránynak tartják, hogy a precíziós gazdálkodás gyakorlati megközelítése a korábbiaknál is nagyobb súlyt kapott.


A résztvevők saját területük új eredményeinek megismerése mellett átfogó képet kaptak az agrárdigitalizáció és az agrárinformatika aktuális helyzetéről

Bolyki Bence, a PREGA főszervezője, az Agroinform.hu portálvezetője a konferencián elmondta: a PREGA innovatív, újra nyitott gazdálkodói rétege ma már szakmai közösséget alkot, ezek a gazdálkodók saját környezetükben továbbadják a tudást és a hozzáállást, így terjesztve a precíziós gazdálkodást.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke beszédében elmondta: Magyarországon a korszerű vízgazdálkodási, vízhasznosítási rendszer megteremtésével és a rendelkezésre álló korszerű technológia alkalmazásával jelentősen lehet növelni a mostani agrárkibocsátást, különösen a hozzáadott értéket.

A PREGA rendezvénysorozat a jövőben is folytatódik, a szervezők célja továbbfejleszteni a konferenciát, és más rendezvényeken is bemutatni a precíziós technológiákat. 2020-ban a PREGA február 18-án és 19-én kerül sorra, 2021-ben pedig az ECPA – Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia magyarországi megrendezése következik.