fbpx

Uniós átlagban fele akkora a termésveszteség, mint nálunk

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 25.

Az elmúlt öt év adataihoz mérten a magyar szotyi negyede és a tengeri harmada veszett oda az idei kánikulában. Pedig ebben már benne van a tavalyi katasztrofális kukoricaeredmény is. Uniós átlagban fele ekkora a termésveszteség.

kukorica júliusban
A magyar kukorica állapota júliusban (fotó: Horizont Média)

Az elmúlt hónap megtizedelte a szójatermést

A legfrissebb uniós elemzés szerint a rendkívül meleg és száraz időjárás Európa nagy részén csökkenti a várható termést. Az elmúlt másfél hónapban legmarkánsabban a szója (uniós szinten -9,6%), a kukorica (-8,6%) és a napraforgó esetében (-5,5%) romlottak a kilátások. Az aszályt leginkább megszenvedő országok: Franciaország, Németország, a Benelux-államok, Magyarország és Bulgária. Ezekben az államokban szinte a teljes termőterületet súlyos csapadékhiány jellemzi.

Szerencsésebb államok

Erősen érintett Anglia, Írország, Spanyolország, Olaszország északi része és Lengyelország észak-nyugati területe is. Viszonylag épp bőrrel úszta meg a nyár derekát Románia, Szerbia és Lengyelország nagyobbik része, valamint Ukrajna is. Mint arról már írtunk, Oroszországban júliusban annyi csapadék hullott, ami már jelentősen rontott a rekordnagyságú búzatermés minőségén, talán csak a 60 százaléka lesz malmi. Törökország fő termőterületein összességében jók a kilátások.

csapadékösszeg Európa
Európa nyugati fele most már rendszeresen megkapja az aszályt (forrás: JRC MARS)

A kukorica a legnagyobb vesztes

Uniós összevetésben a várható magyar napraforgótermés még mindig jónak mondható a maga 2,2 tonnás átlagával, ám a megszokott eredményektől 23 százalékkal marad el. A többi tavasszal vetett kultúráról még az sem mondható el, hogy jobb, mint az EU-s átlag. Kukoricából az elmúlt öt év átlagánál harmadával kevesebb termés várható – és ebben benne van a gyatra 2021. év eredménye is. A szója visszaszorult a jobbára öntözött, vagy párásabb termőhelyekre, illetve a nagy termelési tapasztalattal rendelkező gazdaságokba, így országos szinten szebb hozamokkal ajándékozza meg a termelőit, mint a sokfelé csak derékig érő, gombfejű napraforgó.

táblázat