fbpx

Jól állunk a szántóföldeken de nagy változások vannak

Írta: Kohout Zoltán - 2022 december 02.

Hatalmasat esik a repce vetésterülete, erősít a búzaszegmens. Van néhány elképesztő meglepetés zöldség- és gyümölcsfronton is a friss őszi helyzetkép szerint.

Jó az ütem a búzánál

November közepére lényegében végeztek a gazdák az őszi gabonafélék vetésével, durván 1,5 millió hektáron. Összességében az őszi vetésűek termőterülete 1,7 millió hektár lesz, és a talaj-előkészítés ugyancsak lezárult. A NAK felmérése alapján a tavaszi vetésű növények tervezett területe szintén 1,7 millió hektár, e szegmensben a talaj-előkészítéssel is túl vannak a munka derekán. Az őszi búza (durumbúza nélkül) tervezett vetésterülete 6 százalékkal nagyobb a tavalyinál, és a vetés üteme felülmúlja az előző évit.

Kevesebb napraforgó, burgonya

Borsod-Abaúj-Zemplén megyét kivéve mindenütt csökkent – sőt, Győr-Sopronban majdnem a felére zuhant – a repce vetőterülete, ami idén negyedével(!) kisebb, mint tavaly: már nem éri el a 187 ezer hektárt sem. A napraforgó is lényegében befejeződött, de a hozam elég gyenge: országosan 1,7 tonna/hektár. Az aszály miatti álalános hozamcsökkenésben legjobban a rizs és a borszőlő teljesített – előbbi gabonaféle átlaghozama majdnem eléri a 4 tonnát hektáronként. Ugyancsak esett a burgonya termésátlaga (22,3 tonna/hektár), ami 11 százalékkal kevesebb, mint tavaly. Volt – például Komárom-Esztergom megyében –, ahol 31, de Nógrádban például 10 tonna alatt takarítottak be belőle.

Súlyos hozamcsökkenések

Hó végére vélhetően a szójával is végeztek a termelők: bő 67 ezer hektárról 128 ezer tonnát arattak, így a szűken 2 tonnás hektárátlag 29 százalékos hozamcsökkenést jelent. A cukorrépa 9,7 ezer hektáros termőterületének mintegy 60 százalékát takarították be november 12-ig, hozama hektáronként 48,4 tonna körül alakult, ami bő 10 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A NAK felmérése alapján a kukorica idei termőterülete 942 ezer hektár körül alakult, s ebből november közepéig 710 ezer hektárt, a teljes terület 75,3 százalékát aratták le. A 3,4 tonnás hektárátlag 43 százalékkal kevesebb a 2021. évinél. A silókukorica betakarítása véget ért, termésátlaga közel 17 tonna/hektár, mintegy 40 százalékkal kevesebb a 2021. évi mennyiségnél.

Nagyot arattak fűszerpaprikából és barackból, nagyot esett az alma

A csemegekukorica termésátlaga a tavalyihoz képest csökkent, 11 tonna/hektár körül alakult. Az országos átlagot tekintve az előző évinél 8-10 százalékkal alacsonyabb hozamot értek el a paprika- és a paradicsomtermelők 2022-ben. A fűszerpaprika terméshozama viszont 56 százalékkal bővült.

Az őszi betakarítású gyümölcsök szedése a végéhez közeledik. Az őszibarack termésátlaga 6,3 tonna/hektár, 80 százalékkal több a 2021. évihez képest. A legnagyobb volumenben termesztett gyümölcs, az alma termésátlaga 10,8 tonna/hektár, 45 százalékkal csökkent a tavalyi értékhez mérten. Körtéből 8,2 tonna termett hektáronként, a termésmennyiség pedig több mint harmadával mérséklődött az előző évihez képest.

(forrás: AKI)
(Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)