fbpx

V. Krone show – négy helyszínen

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 22.

A kecskeméti székhelyű VALKON 2007 Kft. immár ötödik alkalommal rendezte meg a Krone Show sorozatot, aminek a keretén belül idén négy helyszínen mutatta be a Krone munkaeszközök mellett a Valtra erőgépeket és a KRAMER rakodókat.

2017-től a KRAMER és a LUCAS is színesíti a VALKON termékpalettáját

Szerkesztőségünk a Krone Show negyedik helyszínére, Mezőtúrra látogatott el, ahol Kecskeméti Sándor, a VALKON 2007 Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a vendégeket.

A cégvezető elmondta, habár az elmúlt évben bizonyos termékek kikerültek portfóliójukból, mások pótolják azokat, mint a KRAMER rakodók és az állattenyésztők számára érdekes és népszerű LUCAS gépek.

Kecskeméti Sándor arról is említést tett, hogy kecskeméti székhelyű cégük munkáját pápai és sárbogárdi telephelyük is segíti: összesen 63 fő dolgozik a VALKON 2007 Kft.-nél, munkatársaik mintegy kétharmada a vevőszolgálaton.

A Krone forgalmának Top 10-ében található a magyarországi értékesítés

Ezután Varga Rita, a Krone gépgyártó vállalat magyarországi és romániai gyári képviselője röviden bemutatta a mai napig családi tulajdonban lévő vállalkozást.

A Krone kettő üzletága – közúti pótkocsi és mezőgazdasági munkagép – az elmúlt szezont összesen 2 milliárd euró forgalommal zárta. A vállalatnál jelenleg 4400 fő dolgozik, s a mezőgazdasági üzletág több mint 200 modellt gyárt. Varga Rita kihangsúlyozta, hogy a Krone mezőgazdasági üzletágának magyarországi forgalma a cég Top 10ében található.

Krone – a szálastakarmány- betakarítás specialista‑Megéri ellenőrizni a kaszapenge állapotát Dobos Péter, a VALKON 2007 Kft. munkaerőgép-kereskedelmi vezetője a nap főszereplőit, a Krone gépeket mutatta be, először az előadóteremben. Mint mondta, a Krone joggal tekintheti magát a szálastakarmánybetakarítás specialistájának, hiszen a mezőgazdasági üzletág csak ezekre a gépekre fókuszál, amiből több mint 200 modellt gyárt: ráadásul számos országban – mint hazánkban is – piacvezető ezen a területen.

Dobos Péter technológiai sorrendben mutatta be a Krone gépeket. A vállalat kezdetekben húzott kialakítású kaszákat gyártott, azonban később előnyei miatt átállt a tolt változatra. 2-3 év óta ismét megtalálható a Krone kínálatában a húzott kialakítású kasza: ennek oka, hogy más gyártók ezt készítik és reklámozzák, aminek köszönhetően sok gazdálkodó keresi ezt a változatot.

De vajon melyik a jobb? A német Top Agrar összehasonlító tesztjének eredménye, hogy a húzott kialakításút egyszerűbb felszerelni, másrészt optikailag aktívabban (hektikusabban) dolgozik, miközben a tolt „nyugodtabbnak” tűnt. Ugyanakkor a vágáskép minőségében nem állapítható meg különbség.

A tolt előnye, hogy lényegesen egyszerűbb szerkezet, rövidebb a kasza, ezáltal közelebb helyezkedik el az első tengelyhez: ennek köszönhetően jobb a súlypont eloszlás, kisebb az első tengely terhelése. A rövidebb építés miatt a vágás közelebb található az első tengelyhez, tehát amennyiben valaki kombinációban dolgozik, forduláskor, dombos területen kevésbé hajlamos a csíkozásra.

A német szaklap vizsgálta a kaszapenge kopásának hatásait is. Ennek eredménye: éles pengével 50%-kal nagyobb a területteljesítmény, míg kopott pengével 86%-kal magasabb az üzemanyag-fogyasztás. Fontos kiemelni, hogy a kopott kaszapenge vágásképe nem csúnyább, ezért érdemes időnként szemrevételezni a penge állapotát.

Rendkezelés Krone módra

A Krone nem gyárt olyan munkaeszközt, ami rendképzésre és rendterítésre egyaránt alkalmas, emelte ki Dobos Péter. Rendterítő vásárlásakor célszerű olyat választani, hogy a traktorral ne tapossuk a rendet, illetve a szélső rotoroknak legyen megfelelő távolsága, kellően túlnyúljanak a renden.

A Krone vezérlőkaros rendképzői közül az egyrotoros függesztett gépek a legkedveltebbek, 4,60 méter munkaszélességig. A rendképző belsejében található DuraMax vezérlőpályára a Krone alaphelyzetben is 3 év garanciát ad. A DuraMax különlegessége, hogy nincs a házban semmiféle kenés. Másik előnye a kialakítása: kisebb átmérőjű, nagy magasságú, s az irányváltás hirtelen történik. A nagy átmérőjű csapágyak rövid utat járnak be, így kisebb mértékű a kopás.

Krone körbálázók – 40 év, közel 100 ezer munkaeszköz

A Krone körbálázó 2017-ben ünnepelte 40. születésnapját; a négy évtized alatt közel 100 ezer gépet gyártottak, s jelenleg 26-féle modell szerepel a kínálatban.

Az első Krone körbálázókat rúdlánc elevátoros meghajtással szerelte a gyártó. A bálakamráját egy Optimat nevű trágyaszóróból alakították ki, mindössze néhány hét alatt; a Krone körbálázói a mai napig ezen az elven működnek.

A rúdlánc elevátoros megoldás előnyei: egyszerű felépítés, kisebb teljesítményigény, alacsonyabb üzemanyagfogyasztás, kevésbé tűzveszélyes és „mindenféle” anyagban használható.

A Comprima 2007-ben került sorozatgyártásba, és napjainkban is ez a legnépszerűbb körbálázó. 2011-ben jelent meg a Bellima és Fortima: jelenleg ez a három bálázó – Comprima, Bellima és Fortima – alkotja a Krone körbálázó-kínálatát.

2012-ben a Comprima felállította a körbálázás világrekordját, s 2017-ben megjelent a Comprima Facelift változata is.

1993 – a „színváltással” egy időben belép a Krone a nagybálázók piacára

Dobos Péter elmondta, hogy a BiGPack MultiBale nagybálázó olyan nagybálát készít, amiben több kisbála található, akár kilenc is: ez igen jó megoldás ott, ahol kint hatékony a gépi mozgatás, a telepen viszont sok a kézi munka, mint például a lovardákban.

A BiGPack PreChop tökéletes megoldás ott, ahol fontos az apróra vágott szalma vagy a nedvszívóképesség, valamint a hígtrágya-technológia esetén is. A bálázó elejére épített kombájnéhoz hasonló szalmaszecskázó összeaprítja a szalmát.

Az érdeklődők megnézhették a nagy tömörséget biztosító BiGPack HDP bálázót is. A HDP II jelen pillanatban a kategória csúcsát képviseli: tömege 14 tonna.

A BaleCollect 1230 a bálázóra felszerelt bálagyűjtő és rendező kocsi, ami a bála gyűjtése és rakodása mellett arra is képes, hogy késleltethessük a kipottyanást, ezáltal akár egy vonalba is rakhatjuk a bálákat a gyorsabb pótkocsira rakodás érdekében.

A Krone BiG X silózók 480 és 1100 lóerő közötti változatban érhetők el jelenleg.

A rendezvény további részében Dr. Orosz Szilvia címzetes egyetemi docens, SZIE – MKK, az ÁT Kft. takarmányanalitikai igazgatója igen érdekes és tanulságos előadást tartott „A korai gabonafélék betakarításának kritikus pontjai” címmel. Ezt követően Jócsák Attila, a VALKON 2007 Kft. erőgép kereskedelmi vezetője a Valtra erőgépekről, majd Bárth Gábor a KRAMER rakodókról tartott előadást.

A rendezvény hivatalos részét a gyakorlati bemutató zárta, ahol lucernabetakarítás során nézhették meg a vendégek az erőgépeket és munkaeszközöket.

SZERZŐ: CS.ZS.