fbpx

Árstop: újabb két alapélelmiszer kapja meg

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 09.

Magas az infláció. 2022. októberben a fogyasztói árak átlagosan 21,1%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. Az ásrtop részleges feloldása nagyon megdobta a háztartási energia árát, de extrém drága az élelmiszer is. Újabb árstopos termékeket jelentettek be.

tojás
A tojás az egyik fixált áras termék (forrás: falufood.hu)

A kenyér és a tojás viszi a prímet

Az élelmiszerek ára 40%-kal emelkedett, ezen belül leginkább a tojás (87,9%), a kenyér (81,4%), a tejtermékek (75,4%), a sajt (74,7%), a vaj és vajkrém (71,6%), a száraztészta (58,6%), a margarin (58%), a péksütemények (54,7%) és az édesipari lisztesáru (53,4%) drágult. A termékcsoporton belül az árstopos cukor (11,8%) és az étolaj (4,4%) ára nőtt a legkisebb mértékben. Ehhez képest a szeszes italok ára az átlagos infláció alatti mértékben emelkedett (17,7%).

Eddig ezek a termékek tartoztak az árstop alá: kristálycukor, búzafinomliszt (BL 55), finomított napraforgó-étolaj, házi sertéscomb, csirkemell, csirkefarhát (csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég),  2,8% zsírtartalmú UHT tehéntej.

A tapasztalatok szerint az árstopos termékek nagyobb hányada kerül exportra, ezekből a boltok korlátozzák az egyszerre vásárolható mennyiséget, mégis gyakran tapasztalni belőlük áruhiányt, eközben az összes többi élelmiszer ára emelkedik (a bolt bevételkiesésének kompenzálására). A szakemberek szerint ezért a legnagyobb a magyar élelmiszerinfláció egész Európában. Mégis újabb élelmiszerek árát maximálja a kormány.

áruhiány
Az árstopos cukor és csirkehús helye egy nagy áruházláncban (fotó: Horizont Média)

Újabb árstopos termékek jönnek

Az előzetes hírek szerint azoknak a termékek volt esélyük az ársapkára, amelyekből alapvetően önellátók vagyunk, és az elmúlt évben 40 százalékot meghaladó mértékben drágultak. Ezek pedig:

  • kenyér (81,4%-os drágulás)
  • sertészsír (72%)
  • a nem ársapkás csirkehústermékek (59-65%)
  • a nem ársapkás tejek (62-67%)
  • marhahús és a nem ársapkás sertéshúsok (cc. 59%)
  • a száraztészta (58,6%)
  • péksütemények (54,7%)
  • édesipari lisztesáru (53,4%)

A tojásfogyasztás 15 százaléka származik importból. A kormányszóvivő mai bejelentése szerint ez lesz az egyik termék, amelynek árát a szeptember 30-i szinten rögzítik. A másik a télálló burgonya, noha ez éppenhogy elérte a 40 százalékos drágulási mértéket, és minden harmadik kilogramm importból származik.

Sokan reménykedtek abban, hogy a legalapvetőbb élelmiszer, a kenyér is védelmet kap, de nem nyúltak árához, mondván, nagyon energiaigényes a gyártása. A tejtermékekre sem lesz ármaximum, mivel ezekből erős az importkitettségünk, különösen igaz ez a vajra. A hazai sertéshúsok és baromfitermékek esetén is engedi a kormány, hogy az ágazat szétterítse a termékeken az eddigi ársapkából eredő bevételkiesést.

A gáz ára több mint duplájára nőtt

Az energia árának részbeni felszabadítása az árstop alól hatalmas drágulást hozott októberben: a háztartási energiáért 64,4%-kal fizettünk többet, mint egy évvel ezelőtt. Ezen belül a vezetékes gáz ára 121, a tűzifáé 57,7, a palackos gázé 51,1, az elektromos energiáé 28,6%-kal nőtt. A vásárlóerő megcsappanása jól érzékelhető a tartós fogyasztási cikkek mérsékelt drágulásán (14,9%).

Így fest az inflációradar most és egy évvel ezelőtt: