fbpx

Habzsolja az EU az olcsó ukrán repcét

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 október 28.

Az egész jó uniós repcetermés ellenére a kereskedők tolonganak az olcsó ukrán olajmagért, és olyan tempóban vásárolnak, mintha világvége közeledne. Aki eddig nem adta el a repcéjét, most már várnia kell, amíg eltűnik a keleti konkurencia.

repcemag
225 ezer forintért átvehető Odesszában (forrás: store.greencover.com)

Kisebb repceigény mellett is rohamtempó

Az EU-27 csaknem 1,7 millió tonna repcét importált a 2022/23-as értékesítési szezon első 14 hetében. Ez 40 százalékos növekedést jelent az elmúlt gazdasági évhez képest, ugyanakkor nem rendkívüli: két évvel ezelőtt is kiugró volt a közösség importja. A furcsa inkább az, hogy most egész jó volt az EU saját repcetermése, 11 százalékkal múlta felül a tavalyit. A 18,8 millió tonnás belső termelés mellé még 4,5 milliót tonna importjára van szüksége Európának – a behozatal várhatóan 1,1 millió tonnával csökken idén. Vagyis leginkább az a tempó a feltűnő, ahogy a kereskedők beszerzik a gyárak által igényelt importmennyiséget.

Nagyon olcsó az ukrán mag

A korábbi évekhez hasonlóan most is Ukrajna az elsődleges beszállító, innen a háború ellenére is 40 százalékkal több repcemag érkezett az első 14 hétben, mint tavaly. Most az ukrán kikötőkben 540-557 dollárért rakják hajóra az olajmagot, érthető, ha a kereskedők élni akarnak a lehetőséggel. Az erősödő magyar valuta miatt ez tonnánként 220-226 ezer forintnak felel meg. Emlékezzünk rá: júliusban 283 ezerről indult a hazai termelői átlagár, ez most 267 ezernél jár. Szállítással együtt is túl nagy a különbség a magyar és az ukrán árszint között… Aki eddig nem adta el a termést, most már várja ki, amíg elfogy a piacról az ukrán konkurencia.

Itt a kanadai mag is

Amíg az ukrán olajmag meg nem jelent a piacon, az ausztrál termés uralta az uniós beszerzéseket. Mostanra már a kanadai termés is bekopogtatott Európába. Itt a tavalyi aszályos évet egy egészen jó évjárat követte, így ebből az irányból is 25 százalékkal több repcemag (canola) lépett eddig az unió területére. Kanadában 2,23 tonnás átlaghozammal 19 millió tonna repcét csépeltek idén, ebből várhatóan 8-8,5 millió tonnát dobnak a világpiacra. Ez azonban nagyon drága termék, 700 dollár körül van az exportára. Nagyjából annyival drágább az európai repcétől, mint az európai az ukrántól. Ha a magyar repcét annyiért akarjuk eladni, mint a kanadaiak, akkor erre csak év végétől lesz esélyünk, amikor már csak ők vannak jelen az uniós piacon.

Lásd még a témában: Ukrajna jobban uralja az EU repceimportját, mint valaha.