fbpx

Néhány órára a Chardonnay körül forgott a világ

Írta: Csomor Zsolt - 2022 október 26.

A VINOSZKÓP szervezésében első alkalommal tartottak szőlész-borász baráti és szakmai összejövetelt. A terv szerint a jövőben rendszeressé válik az ilyen találkozó, ahol minden alkalommal egy szőlőfajta, valamint aktuális témák kerülnek terítékre. A szakmai találkozóra olyan borászokat is meghívtak, akik nagyon szeretik a Chardonnay fajtát, és abból igazán finom, híres-neves borokat készítettek belőle.

Nyakas Pince – a budai borok birtoka

A hagyományteremtő szőlész-borász rendezvényt Bugyin, a Forster Vadászkastélyban tartották, aminek fókuszában a Chardonnay fajta állt. Az eseményen részt vett Nyúlné Dr. Pühra Beáta, aki elnyerte az „Év Bortermelője Magyarországon 2021” megtisztelő címet. Az Etyek-Budai borvidéken található Nyakas Pince főborásza megosztotta gondolatait és tapasztalatait az évjárattal, a kihívásokkal és a minőségi bortermeléssel kapcsolatban.  

Dr. Pühra Beáta elmondta, hogy 42 hektáron termesztenek Chardonnay fajtát, amelyből reduktív és kései szüretelésű borokat is készítenek. A Chardonnay egyaránt jól viselkedik korai, közép és kései szüretben, és kiváló választás házasítások alapjának is. A szakember kihangsúlyozta annak jelentőségét, hogy minden évjárat egyedisége az előző éviből fakad.

Az előadó szót ejtett a klímaváltozás okozta problémákról, de azt is megemlítette, hogy a Nyakas Pince számára az is nehézséget okoz, hogy a hegyen lévő ültetvényüket erdő szegélyezi, ami száraz évjáratban vízszivattyúként működik. Az idei kedvezőtlen időjárást a Chardonnay is megsínylette, de a 20-30 éves ültetvények könnyebben tették túl magukat a száraz perióduson, és a súlyos helyzeten segítettek a növénykondicionáló szerek is.

A szőlő a biológiát szereti

Daoda Zoltán a szőlőt támogató mikrobiológiai lehetőségeket ismertette. Az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója felhívta a figyelmet a mikorrhiza előnyös hatásaira. Telepítés során ezt a gombát alkalmazva, az serkenti a kezdeti fejlődést, és teljes életére támogatja a növényt. A mikorrhiza stimulálja a gazdanövény növekedését a talaj foszfor-, réz-, cink- és nitrogénfelvételének fokozása révén. Továbbá növeli a növény só-, szárazság- és nehézfémtűrő-képességét, és fokozza a stressztűrését.

Daoda Zoltán
Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója

Az erózióra érzékeny területekre egy viszonylag új terméket, az Algater alkalmazását javasolta Daoda Zoltán. Ez a talajalga védi a talajt az eróziótól, illetve az elfolyó vizet is visszatartja. A vízmegtartó gazdálkodás nemcsak a szántóföldeken, de az álló kultúrákban, így a szőlészetekben is fontos. A szervesanyag-építésről sem szabad megfeledkezni, amire kiválóan alkalmas a szőlőnyesedék, ami ismét szolgálatba állhat a következő évek során.

A szőlő növény- és stresszélettana – növekedés és fejlődés

A szőlő jelenleg abban a biológiai fázisában van, amikor a raktárkészleteit tölti fel. Erre évente nagyjából három hónapot fordít, majd a következő kilenc hónapban használja (f)el – nemcsak az átteleléshez, de a teljes következő évi szezonban a stresszmenedzsmentre is. Amennyiben a feltöltési időszak nem megfelelő körülmények között telt, a tél megviselheti a növényt, és arra sem marad tartaléka, hogy a következő évben megfelelően védekezhessen az aszály és a fagy ellen – ismertette Szabó István, a Pro-Feed Kft. növényegészség üzletágának fejlesztési igazgatója. Amennyiben évről-évre jelentkezik a készletfelhalmozási hiány, akkor folyamatosan romlik a növény kondíciója, és érzékennyé válik a különféle betegségekre. A raktárkészlet felöltés folyamata július végétől lombszíneződésig intenzív, majd a lombhullással fejeződik be. Nagyon fontos tehát, hogy ebben a három hónapban is támogassuk a szőlőt.

Szabó István
Szabó István, a Pro-Feed Kft. növényegészség üzletágának fejlesztési igazgatója

Szabó István arra is felhívta a figyelmet, hogy meg kell tanulni, hogyan „működik” a szőlő, így közelítsük meg annak termesztését, amihez a hazai szakirodalomban is találhatunk remek forrást. Ilyen például a Szőlőtermesztés (Sz. Nagy László, Bényei Ferenc, Lőrincz András) című könyv.

Ebéd után a megjelent borászok is bemutatták Chardonnay szőlőjüket és boraikat. A szakmai napon részt vett idősebb és ifjabb Szentpéteri Attila, akik idén egyedüli magyar borászként nyertek Chardonnay Du Monde aranyérmet. Frittmann István, a Frittmann Borászat egyik vezetője is képviseltette magát, aki testvérével, Jánossal „megnyert mindent, amit lehetett”: Év Bortermelője 2007., Év Borászata 2010., Év Pincészete 2015. Ellátogatott továbbá a rendezvényre Wéber Norbert, a villányi Bock Pince szőlészeti vezetője, valamint Mukli Dániel, a móri Paulus Borház szőlészeti vezetője is.

Frittmann István, Wéber Norbert, Nyúlné Dr. Pühra Beáta, ifjabb és idősebb Szentpéteri Attila, Mukli Dániel
Frittmann István, Wéber Norbert, Nyúlné Dr. Pühra Beáta, ifjabb és idősebb Szentpéteri Attila, Mukli Dániel

Az első szőlész-borász összejövetel a tervezett szerint, valóban szakmaian, egyben baráti környezetben zajlott. Folytatása következik…