fbpx

Jönnek a támogatási előlegek, a fehérjenövények pórul jártak

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 október 15.

Megjelent az agrárminiszter 33/2022. (X. 14.) AM rendelete a 2022. évi közvetlen támogatásokról. A területalapú támogatásban az infláció mértékét követő emelés történt, míg a termeléshez kötött támogatásokban az agrárpolitikai céloknak megfelelően növelték az előlegek összegét. Az olajtök és a cukorrépa a legnagyobb nyertes, a fehérjenövények rosszul jártak.

szója kézben
A szója és a lucerna támogatása messze az infláció alatt emelkedett (forrás: tonzu.co.nz)

Inflációkövetés

A rendelet szerint területalapú támogatásra mintegy 300 milliárd forint jut, hektáronként 42.355 forint fizethető ki előlegként. A tavalyi évhez képes az emelés mértéke nagyjából az infláció mértékét követi, 19,4 százalékos. Az éghajlati hatásokat csökkentő gazdálkodás (zöldítés) támogatására az emelés mértéke kicsit kisebb, 17,3 százalékos. Hektáronként 23.272 forint előleget utalnak a jogosult területekre. A fiatal mezőgazdák szintén ekkora mértékű emelésben részesülnek, idén az első 90 hektárjuk után még pluszban 20.066 forintra jogosultak, szintén előlegként.

Mégsem a szója a favorit

A termeléshez kötött támogatási jogcímek összege az agrárpolitikai céloknak megfelelően eltérő mértékben emelkedett. Feltűnő mértékben megugrott az olajtök (ipari olajnövény) és a cukorrépa termesztésének támogatása. A fehérjenövényeket elengedni látszik a kormány, a szója (szemes fehérjetakarmány) termesztéséért járó összeget is az infláció alatti mértékben emelte. Úgy tűnik, jobban átengedik a növényt a természetes gazdasági folyamatoknak. (Lásd a témában: Drasztikusan átalakul a vetésszerkezet, a szója a nyertes.) A szója az eddigi kommunikáció szerint 2023-tól hektáronként átlagosan 237 euró támogatásban részesülne, minimumértéke hektáronként 163 euró, maximumértéke pedig hektáronként 302 euró.

termeléshez kötött támogatás
Forrás: Horizont Média-szerkesztés a kormányrendeletek alapján