fbpx

Elmélet után következzék a gyakorlat!

Írta: Szerkesztőség - 2010 július 10.

A Syngenta Magyarország Kft. május végén Enyingen, június elején pedig Hajdúböszörményben tartotta immár hagyományosnak számító szántóföldi bemutatóját, a Szer-Show-t, ahol a cég által kifejlesztett legújabb növényvédő szereket és azok gyakorlatba átültetett alkalmazhatóságát mutatták be a partnereknek, termelőknek.

Nem kímélte az időjárás a rendezőket és az érdeklődőket sem, ennek ellenére nagy látogatottsággal, sikerrel zárult mindkét rendezvény, amelyek fő témáját a kukorica, a kalászosok, a napraforgó és a repce védelme adta. A bemutató keretében a résztvevők több új hatóanyag hatásmechanizmusával is megismerkedhettek, így például egy idén forgalomba hozott új gombaölő szerrel, amelyet kifejezetten a kalászosok fuzárium elleni védelmére fejlesztettek ki. Emellett a helyszínen természetesen a különböző szántóföldi kultúrákban honos gyomokra kifejlesztett kelés előtti, illetve kelés utáni egyszikű és kétszikű gyomirtó szerek által elért eredményeket is megismerhették. A sikeres beavatkozás tekintetében nagyon fontos tényező a talaj típusa, illetve a gyomnövény fajtája – ezek részletes elemzése után lehet kiválasztani a megfelelő növényvédő szert. Emellett a különféle rovarokra és gombafertőzésekre kifejlesztett speciális csávázószerek alkalmazhatóságát is ismertették a szakértők, amelyek a kalászos növények védelmének alapját adják. A bemutató folyamán a szakemberek kiemelték: a növények védelme a jó időzítéstől és a megfelelő növényvédelmi technológiától függ – ha valamelyikben hiba jelentkezik, az a termesztés sikerét alapjaiban veszélyeztetheti.

Technológiafejlesztési újdonságok a Syngentánál

A kukoricában minden egyes parcellán a vetéssel egymenetben Force 1,5 G (dózis: 14 kg/ha) talajfertőtlenítő granulátumot is kijuttattak, kukoricabogár ellen. Ez a készítmény hosszú hatástartamának köszönhetően még ma is a leghatékonyabb megoldás a kukoricabogárral erősen fertőzött területeken.

A kukorica gyomirtására számos készítmény került kifejlesztésre, az eltérő gyomosodási viszonyokra adaptálva. A Lumax a kukorica egyik legelterjedtebb alapgyomirtószere. A három hatóanyagot tartalmazó gyári kombináció mind a kukorica kelése előtt, mind a kelés után biztonságosan használható. A kukorica kelése után korai posztemergensen kijuttatva kiváló hatást biztosít a már kikelt gyomnövények ellen is. Hosszú hatástartamának köszönhetően a tenyészidőszak végéig gyommentesen tartja a kukoricát.

A Calaris, amely az elmúlt évben került először forgalomba, a kukorica-állománykezelés egyik hatékony készítménye. 2,0 l/ha adagban nedvesítőszerrel és 3-4 kg/ha ammónium-nitráttal együtt kipermetezve a magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen egyaránt hatásos. Rendkívül széles hatásspektrumának köszönhetően a 3-5 leveles kakaslábfű és muharfajok mellett a gyomirtó szereknek ellenálló kétszikű gyomok ellen is eredményesen használható. A talajon keresztüli tartamhatásának következtében nemcsak a már kikelt gyomnövényeket pusztítja el, hanem a később kelő gyomok ellen is eredményes. Kiemelkedő tulajdonsága a rendkívüli gyors hatás: a kezelést követő 4-5 nap elteltével a gyomok perzselésszerű tünetekkel maradéktalanul elpusztulnak.

Ez évben került először forgalomba Pronik néven egy gyomirtószer-gyűjtőcsomag, amely a korábbi években már forgalmazott Casper mellett az új formulációjú Milagro Extra 6 OD-t is tartalmazza. A Milagro Extra 6 OD magasabb (a korábbi 40 g/l helyett 60 g/l) hatóanyag-tartalmú készítmény, ennek megfelelően az egy hektárra kijuttatandó dózisa kisebb – 0,75 l/ha. Az új formuládé előnye, hogy a bevitt hatásfokozó adalékanyagoknak köszönhetően jobb és gyorsabb a hatóanyag gyomnövényekbe való felszívódása, gyorsabb a gyomirtó hatás. A Pronik gyomirtószercsomag a Casper és a Milagro Extra 6 OD hatóanyagainak köszönhetően a magról kelő gyomok mellett az évelő egy- és kétszikű gyomok ellen is hatásos.

A kalászosok növényvédelme a vetőmagcsávázással kezdődik. A széles hatásspektrumú Dividend M mellett a Syngenta kifejlesztett egy komplex hatású, csírakori rovar- és gombaölő csávázószert, a Celest Top-ot. A készítmény az őszi kalászosokban ősszel előforduló legfontosabb rovarkártevők mindegyike ellen hatékony, így a szívó kártevők mellett a drótférgek, a fritlégy az őszi gabonalegyek és a csócsároló ellen is eredményesen használható. Felszívódó gombaölő hatóanyag elj el difenokonazol és a kontakt hatású fludioxonil biztos védelmet nyújt a csírakori kórokozókkal szemben, emellett a fuzáriumfajok ellen is kiemelkedő hatású.

A kalászosok – s elsősorban az őszi búza növényvédelmében – fokozottan előtérbe került a fuzáriumgombák által termelt mikotoxinok kérdése. A Syngenta ez évben hozta forgalomba Cherokee nevű gombaölőszerét, amelyet célzottan a kalászvédelemre fejlesztettek ki. A három hatóanyagú készítmény hatékonyan alkalmazható a kalászt támadó különböző fuzárium-fajok ellen, ezáltal jelentős szerepet vállal a mikotoxin alacsony szinten tartásában.

A kalászos növényeket számos rovarkártevő is támadja; ezek között is a vetésfehérítő bogarak és a levéltetvek a legjelentősebb károkozók. Itt kerül először bemutatásra az Eforia 65 ZC, a Syngenta új rovarölő szere. A készítmény a jövő évben kerül kereskedelmi forgalomba, és a vizsgálatok szerint sikeres megoldást nyújt az említett rovarkártevők elleni védekezésben. Az Eforia két hatóanyaga révén kettős, kontakt és felszívódó tulajdonsággal rendelkezik, ezáltal taglózó és valódi tartamhatást nyújt a felhasználónak. A speciális ZC-formulációban a hatóanyagok egyedülálló Zeon kapszulába zárva találhatók.

A napraforgót a csírázást és a kelést követő időszakban a kórokozók mellett a rovarkártevők egész sora támadhatja meg. Az Apron XL 350 FS csávázószer a kórokozók ellen ad biztos védelmet, míg a Cruiser 350 FS tartós és hatékony védelmet nyújt a talajlakó kártevők és a kelés után károsító barkók, bolhák és levéltetvek fellépésekor. Levéltetvek ellen kiemelkedően hosszú a hatása – egészen a virágzás kezdetéig védi a növényt.

A napraforgó növényvédelmében a legnehezebb feladat a terület a tenyészidőszak végéig tartó gyommentességének biztosítása. A jól fejlődő napraforgónak közismerten jó a gyomelnyomó képessége, de kezdeti fejlődésének első 4-6 hetében fokozottan érzékeny a gyomosodásra. A magról kelő egyszikű gyomok ellen alapkezelésben célszerű védekezni. Az átlagosnál erősebb gyomfertőzés esetén a kétszikű gyomok ellen is indokolt a megelőző védekezés, mivel ezek a szerek a napraforgó 4-6 leveles fejlettségekor használhatók, amikor is a gyomnövények sok vizet és tápanyagot képesek elvonni a napraforgótól.

Jó kultúrállapotú, átlagos gyom-fertőzöttségű területen a Dual Gold Oxy-t javasolják a Syngenta szakemberei, amelyben a Dual Gold 960 EC, egyedülálló szelektivitásának köszönhetően, biztonságosan használható a magról kelő egyszikű gyomok visszaszorítására, míg az Oxy a kétszikű gyomokat irtja. A Gardoprim Plus Gold mind a hagyományos, mind a herbicidtoleráns napraforgó alapgyomirtására használható. A csattanó maszlaggal fertőzött területeken szinte ez az egyedüli készítmény, amellyel e gyomnövény ellen eredményesen védekezhetünk.

Az őszi káposztarepce növényvédelmének is a vetőmagcsávázás az alapja. Szinte minden ősszel gondot jelentenek a rovarkártevők. Az utóbbi években a hektáronként elvetett vetőmagmennyiség csökkenésével a csíranövények védelme felértékelődött, a tőszám megőrzése érdekében a csírakori kártevők és kórokozók elleni fokozott védelem fontos követelménnyé vált. A Cruiser OSR 322 FS speciális repcevetőmag-csávázószer, amely egyszerre véd a kórokozók és a kártevők ellen. Rovarölő hatóanyaga felszívódik a növény föld feletti részébe, és hosz-szantartó védelmet biztosít a talajlakó, valamint a leveleket és szárat károsító szívó és rágó kártevők ellen.

Az őszi gyomkonkurencia korai kikapcsolása elengedhetetlen az intenzív repcetermesztés technológiájában. A repcében azok a gyomok okozzák a legnagyobb gondot, amelyek a kalászos gabonában is a legveszélyesebbek, így például a székfűfajok, a ragadós galaj, egyes területeken pedig a széltippan. A Teridox 500 EC a laza talajú területeken régóta eredményesen használt repcegyomirtószer, amely a legfontosabb magról kelő egy- és kétszikű gyomokkal szemben eredményesen használható. A Brasan, két hatóanyagának köszönhetően, az erős gyomosodásra hajlamos területeken biztosít megfelelő gyomirtóhatást. Elsősorban a galaj-jal erősen fertőzött területeken, magasabb szervesanyag-tartalmú talajokon javasoljuk használatát.

Az intenzív repcetermesztés egyre inkább nélkülözhetetlen eleme a növekedésszabályzó és gombaölő szer használata. A Toprex kifejezetten a repcére kifejlesztett készítmény, két hatóanyag gyári kombinációja. Őszi alkalmazása során a szik feletti szárrészt lerövidíti, megakadályozza a túlfejlett növények korai szárba indulását, fokozza a gyökér növekedését. Tavaszi használatával erősödik a növény szára, csökken a megdőlési hajlama, növekszik az oldalhajtások száma, s ennek eredményeként nő a növényenkénti becőszám. A Toprex a levélbetegségek, köztük a gyakran előforduló fómás levélfoltosság ellen is védelmet nyújt.

MF