Bezárás

Rappelve és szobrot avatva népszerűsítik a magyar paprikát

Írta: Sándor Ildikó - 2022 október 11.

Magyarország egyik legnépszerűbb élelmiszere, az Erős Pista új, fiatalokhoz szóló „megPistázott” filmje annak az előzménye, hogy az Univer Product Zrt. 75 éves történetének legnagyobb beruházása a befejezéséhez közeledik. A jövő év elején adják át ugyanis a vállalat kecskemét-hetényegyházi telephelyén az Erős Pistát és Piros Aranyat gyártó új üzemét, amelynek kertjébe egy markáns kortárs alkotás is kerül. Ennek elkészítésére az ország legkúlabb szobrászművészét, Szőke Gábor Miklóst kérték fel, sűrítse egy alkotásba az Erős Pista életérzés lényegét.

Erős Pista a magyar gasztronómia közismert jelképe, amely évtizedek óta kiemelt helyet foglal el a családok és az éttermek asztalán egyaránt. Egy klasszikus márka megfiatalítása felelősségteljes feladat, hiszen utánozhatatlan íze egy csipet Magyarországot jelent itthon és külföldön is. A csodálatos ízű eredeti, nyers, darált csípős paprika az Univer új, „Pistázd meg!” üzenetével most arra biztat mindenkit, hogy tegyük életünket izgalmasabbá és játékosabbá ételeink megfűszerezésével, és „Pistázzunk” bátran! Mindezt az Univer most rappelve meséli el nekünk új filmjében, hogy a fiatalokat is megszólíthassa.

A film a márka megújítása mellett rávilágít az Univer Product Zrt. 75 éves történetének legnagyobb beruházására is. A 100 százalékban magyar tulajdonban lévő vállalat egy 7,5 milliárd forint értékű fejlesztéssel új üzemet épít a Kecskeméthez tartozó Hetényegyházán az Erős Pista és a Piros Arany, illetve a számos más klasszikus ételízesítő – Haragos Pista, Édes Anna, Gulyáskrém stb. – számára. A társaság életében mérföldkőnek számító fejlesztésnek köszönhetően – amely immár a végéhez közeledik – 12 ezer tonnára, vagyis duplájára nő a magyaros ételízesítők gyártókapacitása, amellyel nem csak a hazai piacot, hanem a jelentősen növekvő külföldi exportot is kiszolgálhatja.

Az Univer egyéb termények mellett évente közel 5000 tonna édes és csípős fűszerpaprikát, pritamint és kápiát használ ételízesítői elkészítéséhez. Ezeket természetesen szigorúan hazai forrásból szerzi be.

szobor
Nagyszabású showműsor keretében avatták fel Szőke Gábor Miklós monumentális paprika szobrát

Az erő esszenciája egy monumentális paprika-szoborban

A projekt fontosságát szerette volna a vállalat azzal is hangsúlyozni, hogy elhelyez egy olyan szobrot az üzem főépülete mellett, amely méltó kifejezője az Erős Pista életérzésnek. Pontosan ezért esett a cég választása Szőke Gábor Miklósra, aki alkotásának az „Az erő esszenciája” nevet adta. A szobor ünnepélyes „leleplezésénél” a Mezőhír is ott lehetett. A paprikaszobor bemutatója egy magával ragadó party keretében Szőke Gábor Miklós csepeli műhelyében zajlott. A rozsdamentes acélból készült szobrot még az idén végső helyére, az új Univer üzem előkertjébe szállítják, a műalkotás hivatalos felavatására pedig a gyáregység megnyitó ünnepségén kerül majd sor. „Az erő esszenciáját” ezt követően minden Hetényegyházára látogató megcsodálhatja.

Egy magyar vállalat a magyar termelőkre alapozva

Az 1948-ban alapított, kecskeméti székhelyű, 100%-ban magyar tulajdonban lévő Univer Product Zrt. Magyarország egyik meghatározó élelmiszeripari vállalata. A cég a 2022-es évre mintegy 36,1 milliárd forintos nettó árbevételt tervez. Az Univer termékei a következő termékcsoportokba sorolhatók: nedves ételízesítők (majonéz, mustár, ketchup, salátaöntetek és asztali szószok), magyaros ételízesítők (a Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó Piros Arany és Erős Pista, valamint Haragos Pista, Gulyáskrém és hagymakrémek), sűrített paradicsom, bébiételek, prémium lekvárok, sütőipari és gasztronómiai termékek. Az Univer a majonéz, mustár, bébiétel és magyaros ételízesítő termékkategóriákban Magyarországon piacvezető. A vállalat termékei hazánkon kívül, világszerte több mint 15 országban kaphatók. Az Univer Product Zrt. az Univer Csoport tagja. A holding érdekeltségi körébe tartozik továbbá a kereskedelmi egységeket tömörítő Univer Coop Zrt. és a régió egyik nagy múltú bevásárlóközpontja, a kecskeméti Alföld Áruház. Az Univer közvetlen célja a magyar termékek, és ezáltal a magyar munkaerő elismertségének és tekintélyének növelése. Így tevékenységükkel mindent megtesznek a magyar gazdaság fellendítése és új munkahelyek teremtése érdekében.

A közelmúltban megjelent, paprikatermesztőknek szóló cikkeinket keressék weboldalunkon!