fbpx

Az önellátás alapja az erős mezőgazdaság

Írta: Barna Ferenc - 2022 július 09.

Erős mezőgazdaság nélkül nincs önellátás, ehhez pedig szükség van a mezőgazdasági termelők munkájára – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos alakuló küldöttgyűlésén, Budapesten Győrffy Balázs a szervezet elnöke.

Győrffy Balázs
Fejlesztésekre és beruházásokra van szükség, hogy a magyar mezőgazdaság hatékonyan termelhessen (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Sikert csak teljes összefogással lehet elérni

A tisztségében megerősített elnök szerint az önellátás az egyéni gazdaságok és a nemzetgazdaság számára egyformán fontos szempont, sikert viszont csak teljes összefogással lehet elérni.

Fejlesztésekre és beruházásokra van szükség, hogy a magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar hatékonyan termelhessen, ehhez pedig nélkülözhetetlen a szoros együttműködés a kormánnyal – mutatott rá a nélkülözhetetlen elemekre Győrffy Balázs.

A következő időszak legfontosabb kihívása a szárazság és a fenntarthatóság. Az idei aszály forintban kifejezve ezer milliárdokban mérhető kárt okoz, és nyilvánvaló, hogy nem ez az utolsó ilyen nyár. Az időjárást nem lehet szabályozni, de a károkat csökkentheti a mezőgazdasági szempontú vízgazdálkodás.

A fenntarthatósági ügyekben is számít a kormány támogatására, mert úgy látja, hogy a közösségi direktívák fölöslegesen terhelik a gazdákat betarthatatlan követelményekkel, túlszabályozással.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke

A MAGOSZ folytatni akarják a partneri együttműködést a kormánnyal, mert csak így lehet megoldást találni a rendkívüli helyzetekre.

A kereskedelem és az árak alakulása kiszámíthatatlan, a kalászosok pedig az ország nagy részén jó esetben is csak feleannyi termést hoznak az aszály miatt, mint a jobb években.

Biztonságosan ma már csak öntözéssel lehet termelni, és nem kevésbé fontos a precíziós gazdálkodás eszközeinek alkalmazása sem. Magyarország mindkettőben sikeres lehet, hiszen a feltételek biztosítottak, a gép- és eszközrendszerek rendelkezésre állnak, a digitális agrárstratégia létrejött, van a tudás és az akarat az erőforrások hatékony felhasználására.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc