fbpx

Az öntözés a megfelelő válasz

Írta: MezőHír-2022/10. lapszám cikke - 2022 október 08.

A KITE Zrt. a Nádudvari Logisztikai Központjába rendezvényre invitálta partnereit, melynek a fókuszában az öntözés mind nagyobb jelentősége állt. A hazai mezőgazdaság legnagyobb integrátora egy új alkalmazást is bejelentett, amely jövőre válik elérhetővé.

Öntözni, de szakszerűen!

Az elmúlt évtizedek hozamadatainak elemzése, valamint a már bekövetkezett és a regionális klímamodellek által előre jelzett éghajlati változások alapján könnyen juthatunk arra a következtetésre, hogy a szántóterületeink termőképessége várhatóan csökken, a termésingadozás mértéke pedig növekszik az elkövetkező évtizedekben. Ennek elsődleges oka a Kárpát-medence egyre szárazabbá és szélsőségesebbé váló klímája.

A KITE Zrt. e gondolatmenet által vezérelve nyitotta meg kapuit a gazdálkodók előtt, és a Nádudvari Logisztikai Központjuk udvarán nagyszabású rendezvény keretében – melyre Nagy István, Magyarország agrárminisztere is meghívást kapott – mutatták be azokat a megoldásokat, melyek jóval túlmutatnak az öntözés témakörén. A probléma ellensúlyozása érdekében a talaj vízkészletének megóvása, valamint az öntözött területek arányának növelése is szükséges, miközben az sem elhanyagolható tényező, hogy a szakszerűtlenül végrehajtott öntözés akár jelentős környezeti károkat okozhat, ráadásul gazdaságtalan is – hangzott el a rendezvényen. A KITE Zrt. a legmodernebb öntözőberendezések forgalmazásán túl a gazdálkodók szakmai döntéseinek támogatása mellett is elkötelezett. Ehhez jó alapot ad az általuk kialakított országos meteorológiai hálózat is, melynek állomásszáma az idei év végére az ezres nagyságrendet is elérheti, annak köszönhetően, hogy a KITE Zrt. partnerköre felismerte a helyben végzett meteorológiai mérések jelentőségét.

A KITE Zrt. az öntözési fejlesztései során az öntözésre nemcsak önálló agrotechnikai elemként, hanem komplex rendszer részeként tekint

Méréseken alapuló öntözési döntéstámogatási rendszer

Szabó Emese fejlesztési osztályvezető mutatta be a növényfaj, -fajta és a -fenológia szerint korrigált növényi evapotranspirációt, amellyel nagy pontossággal becsülhető az adott időszakban jelentkező vízveszteség. Ezzel a csapadékviszonyok, az öntözés és az öntözési hatékonyság ismeretében meghatározhatjuk a klimatikus vízmérleget, ami megmutatja, hogy csökken, nő vagy stagnál a talaj vízkészlete két meghatározott időpont között. A KITE öntözésirányítási rendszere nemcsak az elmúlt időszakok vízmérlegének megállapítására alkalmas, hanem a hét napos OMSZ meteorológiai előrejelzés integrálásának köszönhetően a futtatás időpontját követő egy hét előre jelzett vízmérlegét is megmutatja.

Szabó Emese arról is beszámolt, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a 2023-as évtől elérhetővé teszik partnereik számára az Öntözésirányítás alkalmazást, amely légköri paraméterek, talajnedvesség mérése, valamint hét napos előrejelzés alapján ad ajánlást az adott tábla, adott növényfaj, növényfajta vagy hasznosítási mód esetében megfelelő öntözési fordulóra és az öntözési normára.

Szántóföldi gyakorlati bemutató

A gyakorlati bemutatón a résztvevők különböző szántóföldi öntözési módokat tekinthettek meg, köztük a ma még kis felületen alkalmazott víztakarékos és alacsony nyomáson üzemeltethető szántóföldi csepegtető öntözést. A KITE Zrt. meteorológiai állomásai és az azokon található, öntözést és egyéb agronómiai döntéseket támogató szenzortechnika szakmai hátterét, valamint a különböző céloknak és a helyi adottságoknak megfelelő eszközrendszereket is megismerhették az érdeklődők.

A KITE Zrt. a hagyományainak megfelelően az öntözési fejlesztései során az öntözésre nemcsak önálló agrotechnikai elemként, hanem komplex rendszer részeként tekint, így a talajművelésen át a tápanyag-utánpótláson keresztül a tőszámig többtényezős kísérletekben vizsgálják annak hatását.

A gyakorlati bemutatón az öntözés és talajművelés kapcsolatáról is bővebben hallhattak a résztvevők, akik közül bizonyára már sokan gondolják úgy, hogy valóban nincs más út, mint az öntözés.

Csomor Zsolt