fbpx

Pályázatok: csökken az elvárt agrárbevételi hányad

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 október 07.

Jövőre emelkedik az életképes üzemméret határa, viszont csökken az elvárt mezőgazdasági árbevételi hányad a vidékfejlesztési pályázatoknál. A fiatalok a korábbinál is magasabb támogatási hányadot élveznek majd.

fiatal gazda
A fiatalok még magasabb támogatási intenzitást kapnak (fotó: Horizont Média)

Több segítség a működéshez

Nagy István agrárminiszter a Kaposváron, az Állattenyésztők Napján elsősorban az állattenyésztőket szólította meg, de a növénytermesztőket érintő fontos változásokat is közölt a jövőre induló Új Közös Agrárpolitikáról (KAP).

A miniszter a válsághelyzet kezelését szolgáló intézkedések között említette a hitelmoratóriumot, a kedvezményes kamatozású Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelt és az MFB Agrár Forgóeszköz-hitelprogramot. Fontos, hogy 2023 után is megmaradnak az állattenyésztőket szolgáló átmeneti nemzeti támogatások, igaz, fokozatos csökkentés mellett. Sikerült megvédeni a termeléshez kötött támogatásokra fordítható összegek nagyságát – a célra évente 202 millió euró jut –, és a pénz több mint kétharmada az állattenyésztést segíti.

Beruházási pályázatok

A miniszter a 2023. január 1-jétől induló vidékfejlesztési pályázatokra is kitért. Ezek legfontosabb célja a környezettudatos gazdálkodás és az energiahatékonyság javítása. Továbbra is lesznek gépbeszerzési támogatások, és a pályázatokon már 40 százalékos mezőgazdasági árbevétellel is indulni lehet, nem elvárás az 50 százalékos bevételi hányad. A belépő üzemméret pedig 10 ezer euró lesz a mostani 6 ezer euró helyett (és még ez is egy kicsi, kezdő gazdaság mérete). Vagyis az életképesség határát magasabbra tették, ezzel együtt nem zárják ki a nem csak a mezőgazdaságra alapozó termelési szerkezetű vállalkozásokat, ami észszerű folytatása az eddigi diverzifikációs támogatási törekvéseknek.

A támogatási hányad marad alapesetben 50 százalék, de ha a pályázó fiatal mezőgazdasági termelő, akkor elérheti a 65 százalékot is (ez eddig max. 60% volt). Az ökológiai gazdálkodás plusz 10 százalékos intenzitást ér. A maximális támogatás a költségek 80 százaléka is lehet, ha a beruházás környezet-, illetve klímavédelmi célú.

Ez a cikk is érdekelheti: Lassan minden pályázati lehetőség bezárul, itt a sorrend.