fbpx

Krone-bálázóújdonságok

Írta: Mezőhír.hu - Hirdetés - 2020 október 11.

Nem állt meg a fejlesztés Spellében

Szeptember elején Spelléből jelentkezett nemzetközi sajtótájékoztatóval a Krone, amelyen több újdonságra hívta fel a szakújságírók figyelmét. Terjedelmi okokból cikkünkben most a bálázókat vesszük górcső alá, a zöldsor további gépeit társlapunk, a GÉPmax október közepén megjelenő számában mutatjuk be.

 


A VariPack V 165 bálázó esetében a bálaátmérő fokozatmentesen állítható 80 cm-től 1,65 m-ig

 

A Krone bővíti a VariPack sorozatát

A VariPack Plus modellel a Krone új, nagy teljesítményű, professzionális használatra tervezett körbálázót fejlesztett ki, amely új mérföldkő a bálatömörség és az áteresztőképesség terén. A termékpaletta most a következő négy modellel bővül: VariPack V 165 és V 165 XC, valamint VariPack V 190 és V 190 XC. Az egyszerűbb kialakításnak köszönhetően ezek a bálázók nemcsak a bérvállalkozók számára használhatók jól, hanem saját géppark elemeiként is ideálisak.

A VariPack V 165 bálázó esetében a bálaátmérő fokozatmentesen állítható 80 cm-től 1,65 m-ig. A VariPack V 190 modell 80 cm és 1,90 m közötti bálákat készít. Igény szerint mindkét gép felszerelhető késekkel, de kések nélkül is használható.

A VariPack Plus változathoz hasonlóan négy végtelenített heveder biztosítja a tökéletes bálaformát. A tömörítőerő és a bála átmérője a traktor üléséből fokozatmentesen, a terminálon változtatható. Rendkívül gyors bálakidobó: a hátsó fal kevesebb mint öt másodperc alatt nyitható és zárható. A menetirányjelző segíti a bálakamra egyenletes kitöltését, ilyen módon még a tapasztalatlan járművezetők is azonnal szép formájú bálákat tudnak készíteni.

Korábban jól bevált és új elemeket is használnak

A Krone az új VariPack modellekhez a már korábban bevált elemeket is felhasználta, mint pl. az EasyFlow rendfelszedőt. A vezérlés nélküli kialakítás nyugodt járást és csekély kopást eredményez. A munkaszélesség 2150 mm, így még a széles rendek is probléma nélkül bálázhatók. Az XC bálázók nagy teljesítményű Integral rotorral vannak felszerelve, egy 17 késes vágószerkezettel kombinálva; a kések gyorsan hozzáigazíthatók az adott terményhez. A rotor átmérője 530 mm, ami a lehető legnagyobb áteresztőképességet eredményezi, még a nagyon nagy rendek is könnyen adagolhatók a vágószerkezetbe.

Az új VariPack nagyon kevés mozgó alkatrésszel van felszerelve; ez nemcsak minimális karbantartást, hanem kevés kopást is eredményez. A rotort és a rendfelszedőt egy nagyméretű lánc hajtja, aminek köszönhetően ideális a teljesítmény, és alacsony a gép karbantartás-szükséglete.

 

Kényelmes és könnyen kezelhető kötözőrendszer

A szabványos késcsoportkapcsolásnak köszönhetően a gép kapcsolótengelyén kiválasztható, hogy mind a 17 kést, a fele késkészletet vagy egyetlen kést sem szeretnénk használni. Eltömődés esetén a kések a traktorfülkéből vezérelve kényelmesen kifordíthatók az anyagáramból, és a késtartó leengedhető. Minden kés külön-külön biztosított a túlterhelés ellen; ezenkívül a kések hátulról egyszerűen és gyorsan kivehetők a gépből.

Az új VariPack kötözőszerkezete rendkívül kényelmes és könnyen kezelhető, például a háló mindkét oldalról behelyezhető. A bálázó alapkivitelben hálós kötözőszerkezettel rendelkezik (a zsineges kötés opcionális); igény szerint hálócsúszda is rendelhető, amellyel a háló erőfeszítés nélkül behelyezhető a hálótartóba. A fixen beépített hálótovábbító egységnek köszönhetően a háló befűzése is gyors és egyszerű.

Az új VariPack bálázó karbantartása a gépkezelő számára rendkívül egyszerű; a láncok kenése automatikus a teljes munkafolyamat alatt. Az összes hajtóláncot automatikus láncfeszítők feszítik.

Nagyobb kényelmet, kisebb üzemi költséget biztosít a Krone új Big Pack generációja

Az új Big Pack generációval a Krone a nagyméretű szögletes bálázó szegmensben gyűjtött sokéves tapasztalatait hangsúlyozza, és egy új, sok szempontból innovatív, nagy teljesítményű bálázót mutat be, amely egyedülálló bálaminőséggel, maximális kényelemmel és hosszú élettartammal rendelkezik.

A meghosszabbított préscsatorna új, modern megjelenési formája mellett az új Big Pack nagybálázók különleges ismertetőjegyei közé tartozik a még erőteljesebb VFS előtömörítő rendszer és számos kényelmi funkció, amelyek jelentősen leegyszerűsítik a bálázóval végzett munkát. Ilyen pl. a Krone új, PowerClean elnevezésű géptisztító rendszere. Az új Big Pack 1270 és a Big Pack 1290 préscsatornáját, több mint 20 százalékkal, 3,60 méteresre növelték. A felső tömörítőlemez mostantól az összes modellnél teljes szélességben végigér, gyakorlatilag a Big Pack 1290 HDP HighSpeed modell formáját veszi alapul. A meghosszabbított csatornának és a szélesebb tömörítőlemeznek köszönhető, hogy a bála alakja még jobb, és a bála tömege jelentősen nagyobb, különösen a Big Pack 1270 esetében.

 

 

Optimális kihasználást biztosító előtömörítő rendszer (VFS)

A Krone alaposan átdolgozta a VFS funkciócsoportjait az ellenálló képesség és az áteresztőképesség szempontjából, és így megduplázta a VFS rendszer élettartamát. Ezenkívül a karos továbbítórendszer beállítása közvetlenül a terminálon is lehetővé vált, ami szintén a lehető legjobb bálaformában és bálatömörségben tükröződik vissza. És végül, de nem utolsósorban, a hajtásláncba beépített forgatónyomaték-mérő folyamatosan ellenőrzi a VFS rendszer és vele együtt a gép kihasználását, ami a terminál kijelzőjén oszlopdiagram formájában jelenik meg. Így a kevésbé gyakorlott gépkezelők is mindig optimálisan kihasználhatják a Big Pack bálázót, és a lehető legjobb napi teljesítményt érhetik el.

Az új, elektromos kioldással az előtömörítés és ezáltal a bála rétegvastagsága, illetve a rétegek száma öt fokozatban állítható a vezetőfülkéből. A terminálon lévő kijelző segítségével a gépkezelő közvetlenül láthatja, hogy az előtömörítő kamra egy-egy löket során milyen mértékben telik meg, és a kioldás pillanata a követelményekhez igazítható.

 

Okos optimalizálás, a nagyobb kényelem érdekében

A könnyű karbantartás szintén fontos érv a tengelyek esetében; a Big Pack bálázókba csak jó minőségű, ugyanakkor viszonylag könnyű, parabolarugókkal rendelkező BPW tandemtengelyek kerülnek, amelyekben az összes fontos kenési pont a központi kenési rendszerhez kapcsolódik. Ez a tandemtengely lényegesen erősebb zárómunkahengerekkel rendelkezik; ez lehetővé teszi a kerekek egyenes helyzetbe állítását és rögzítését, még a jármű álló helyzetében is.

A rendfelszedő esetében a Krone megerősített letapogató kerekeket és megerősített, kenéssel ellátott csapágyazást használ, amely a központi kenési rendszerhez csatlakozik. A rendleszorító központi függesztésű és fokozatmentesen állítható, a beállítás a gép bal oldalán gyorsan megoldható.

Egy másik újdonság a hátrafelé nyitott rendfelszedő, ami például lehetővé teszi a zsinegmaradványok problémamentes eltávolítását.

 

A gyakorlati igényeknek megfelelő megjelenési forma

A zsinegtartó ládák most közvetlenül az oldalsó burkolatokba beépítve helyezkednek el, ami példaértékű védelmet nyújt a szennyeződésekkel szemben. A zsineg újratöltésekor csak egy kisebb burkolatot kell kinyitni. Az újonnan tervezett zsinegtartó ládák jól áttekinthető képet adnak a tartalék zsinegmennyiségről, és 30 zsinegtekercs számára nyújtanak helyet, 10-15 kg-os méretben. Igény esetén a Big Pack bálázó két további zsinegtartó ládával is felszerelhető; így összesen 42 tekercs tárolására biztosítható hely, melyek össztömege maximálisan 630 kg lehet.

 


A Big Pack bálázó már „BaleCollect-ready” felszereltséggel is kapható

 

Egy másik újdonság az oldalsó burkolatok hidraulikus mozgatása, amely két különböző csukási, illetve nyitási módot tesz lehetővé. A traktorvezető az oldalsó burkolatok mozgását közvetlenül a vezetőfülkéből a terminálon keresztül vezérelheti, vagy a gépen található kezelőgombok segítségével mozgathatja őket, így a zsinegtartó ládákat, a jól bevált Big Pack 1290 HDP II modellhez hasonlóan lefelé vagy akár felfelé is mozdíthatja. A tartalék zsinegkészlet így gyorsan, egyszerűen és kényelmesen feltölthető. Ezenkívül ez a technikai megoldás kiváló hozzáférhetőséget kínál a karbantartási vagy javítási munkákhoz.

 

A VariCut szeletelőszerkezet

Az összes Big Pack szeletelőszerkezettel ellátott gépet mostantól már a jól bevált VariCut (VC) szeletelőszerkezettel szerelik fel. A VariCut szeletelőszerkezet legfeljebb 51 késsel vagy egy maximum 26 késes késkazettával kapható, és különösen könnyen kezelhető. A gyárilag előre konfigurált késcsoportok (51/26/25/12/5/0, ill. 26/14/12/6/6/0) egyedileg is elrendezhetők. Alapvetően minden konfiguráció lehetséges. A késcsoportokat a kapcsolótengely elforgatásával lehet előzetesen kiválasztani. Az összes kapcsolóbütyök a tengelyhez van rögzítve, így gyorsan és egyszerűen beállíthatók. A gépkezelő ezzel rugalmasan reagálhat az egyedi alkalmazási körülményekre és az ügyfelek igényeire.

 

A bálák igény szerinti lehelyezése

A Big Pack bálázó már „BaleCollect-ready” felszereltséggel is kapható; azaz a BaleCollect bálagyűjtő kocsi csatlakoztatásához már minden szükséges alkatrész fel van szerelve. A Krone változatlan formában továbbra is kínálja a hengeres bálacsúszdákat és a hengeres bálacsúszdák mérleggel kiegészített változatait.

 

Szerző: Fodor Mihály