fbpx

2023-tól erdősávokra is jár az alaptámogatás

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 02.

Parti sávok, táblaszegélyek, agrár-erdészeti rendszerek is kaphatnak területalapú támogatást 2023-tól – derül ki az Agrárkamara közleményéből. Az erdő nem, viszont annak telepítése, ápolása és minőségének javítása továbbra is számos jogcímen támogatható marad.

erdősáv
Az erdősávok, partszegélyek is a művelt terület részei (fotó: Horizont Média)

A nem művelt szántórészek is számítanak

Magyarország 2023-tól lehetővé teszi, hogy az ökológiai szempontból jelentős területek (mint például a mezővédő erdősávok) ugyanúgy részesüljenek az alaptámogatásban, mint a mezőgazdasági területek termelésre használt részei. A szaktárca szerint ez a változás százezer hektáron ösztönzi a gazdálkodókat arra, hogy megőrizzék a mezővédő erdősávokat, a mezsgyéket, a vízfolyások parti sávjait, a vizenyős vagy éppen szikes területeiket.

A KAP stratégiai tervekről szóló uniós rendelet alapján – szakítva a több évtizedes tiltással – lehetővé vált, hogy a „támogatásra jogosult hektár” fogalmába ezen túl beleértsük azokat a művelés alatt nem álló területeket, illetve tájképi elemeket, amelyeket

  • a helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) vagy az agrár-ökológiai program (AÖP) keretben kell fenntartani,
  • más kötelezettségek (pl. Natura 2000 előírások, erdősítés stb.) miatt korábban nem feleltek meg a támogatható hektár fogalmának,
  • korábban szántóként vagy gyepként hasznosítottak, de a jövőben átalakítják fás sávvá, vizes élőhellyé vagy a fent felsorolt területtípusok bármelyikévé.

A fentiek fényében 2023-tól az agrár-erdészeti rendszerek által elfoglalt mezőgazdasági földterület nem esik ki a támogatható területből, emellett az agro-ökológiai alapprogram elemeként is figyelembe vehető. (Az agro-ökológiai alapprogramról lásd cikkünket: Talajbaktérium a szántó felén, és miénk a támogatás!) Az Agrárkamara hozzáteszi, az agrár-erdészeti rendszerek létrehozása és ápolása továbbra is egységköltséges formában pályázható meg.

Az erdő nem szántó, de sokféle címen támogatható

Az erdő hasznosítási ágba tartozó területek mezőgazdasági alaptámogatásokban továbbra sem részesülnek, de 2022 után is megmaradnak az erdősítést, illetve az erdők állapotát javító gazdálkodási gyakorlatokat támogató pályázatok. Újdonság, hogy 2023-tól az agrártámogatások körébe kerül az összes erdészeti gépberuházás (csemetekertek, erdőgazdálkodás és fafeldolgozás).

Összeállította: Gönczi Krisztina