fbpx

Mikor vásároljak szójadarát?

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 19.

Amíg a termelés input oldalon ekkora a bizonytalanság, addig az outputon is nagyok a kilengések, főként, ha az időjárás is közrejátszik. Az inga azonban fékeződik, már láthatók a piac normalizálódásának jelei, így a szójavásárlás ideális időpontjára is tehetünk egy előrejelzést. A növénytermesztők számára ezek a hírek vészcsengőként kell hogy hassanak.

Egy-két hónap maradt az ideális beszerzési időpontig (forrás: szojaextruder.hu)
Egy-két hónap maradt az ideális beszerzési időpontig (forrás: szojaextruder.hu)

Lesz elég műtrágya a következő szezonhoz

Brazíliában évente átlagosan 1,2 millió hektárral nő a szójával bevetett terület, de a következő szezontól 1,6 millió hektáros bővülést várnak az amerikai elemzők. A szójaterület elérheti a 42,5 millió hektárt. A várható hozamokban sem számolnak csökkenéssel, egyrészt a növény szerény igényei miatt, másrészt, mert a nyárra eldőlt, hogy Brazília képes beszerezni a szükségletének 85 százalékát képező import műtrágyamennyiséget. A hiánytól való félelmükben az év első 5 hónapjában 16 százalékkal több tápanyagot vásároltak a brazilok a nemzetközi piacról, mint máskor. Mostanra pedig – a gabonafolyosó megnyitásáért cserébe – a szankciók is lazultak Oroszországgal szemben. A piac megkönnyebbült.

Míg idén az aszályos tenyészidény miatt csak 1,8 t/ha volt a szója átlaghozama, ami bő 126 millió tonnás össztermést eredményezett, addig jövőre 3,4 t/ha-os átlagokkal kalkulálnak az elemzők. Ez egy újabb hatalmas termésrekordhoz vezetne: 144 millió tonnás kibocsátáshoz. Az új termésből a februári betakarítást követően 92 millió tonna bab indulhat útra Brazíliából.

Eddig az árak hűtötték a vásárlási kedvet

Idén nem túl élénk a szójapiac, a brazil kivitel üteme eddig 8 százalékkal marad el a tavalyitól, amiben az állatok takarmányköltsége és az állati termékek eladási árának szétcsúszása vastagon benne van. Ezenfelül Kína ráér kivárni, amíg az USA is learatja a termését. Addigra várhatóan akkora lesz a nyomás a piacon, ami az ázsiai országot kedvező alkupozícióba hozza. A brazil határokon belül rekedő szója a feldolgozóknak kedvez, akik így jó áron jutnak a szójaolaj alapanyagához. Ez egyben azt is jelenti, hogy Európa is kellemes árszinten fér hozzá a szójadarához.

Most kell figyelni Mindez a lehető legjobbkor történik a világ sertéstartói szempontjából, akik idén áprilisig a fennmaradásukért küzdöttek. A mostani sertésárak mindenkori rekordszinten állnak, hazánkban sem kínáltak még soha 800 forintot egy kiló vágott állatért. Az árak lendületes emelkedése visszahozta a termelési kedvet, így az év második felében mindenütt fokozatosan erősödik az igény a szója iránt, vagyis nagyon okosan kell majd sakkozni a vásárlás időpontjával, nem érdemes télig várni a rendelésekkel. Ha a brazil termésre vonatkozó jóslatok beválnak, akkor jövő év tavaszán szintén nagyon kellemes piaci helyzettel találkoznak majd az állattartók, az lesz a következő ideális beszerzési időpont. A növénytermesztőknek viszont fel kell készülniük rá, hogy világ olajmagtermelése és -exportja fokozatosan normalizálódik, valószínűleg ez az utolsó év, amikor aranyárban mérik a repcét és a napraforgómagot.