fbpx

A kapásnövényeknek már késő, de a repcevetéshez jó idő jön

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 19.

1901. óta ez volt a legszárazabb első félév hazánkban. Most megérkezik az eső, de a legtöbb kultúrnövény számára már túl későn. A repcevetés szempontjából azonban a legjobbkor jön.

elhanyagolt napraforgó
Erről a tábláról hónapokkal ezelőtt lemondott a gazdája… (fotó: Horizont Média)

Már mindegy, hogy esik-e

Az elmúlt hét második felében és ezen a héten is csak elszórtan alakultak ki záporok hazánkban, melyekből 10 mm-nél nagyobb csapadék délnyugaton esett, míg másfelé csak kis foltokban hullott. A meleg, sokszor szeles időben a lehullott kis nedvesség hamar elillant a talajokból. A mélyebb rétegek a legtöbb helyen kritikusan szárazak – mutat rá a met.hu.

A napraforgó és a kukorica az érés fenológiai fázisában jár. A kukorica állapota nagyon vegyes képet mutat: nyugaton, délnyugaton viszonylag jól fejlett táblákat látni, bár ott is sokat romlott a helyzet az elmúlt hetekben. Keleten viszont siralmas képet mutatnak az állományok, a menthetetlen táblákat lesilózták. A napraforgó állapota valamivel jobb, legalább kis tányérokat mindenhol látni. Borsodban a napraforgó derékig ér, kis tányérokkal, Békéscsaba térségében pedig már csak combig. Keleten a kaszálók, legelők is teljesen kiszáradtak.

aszályhelyzet
Aszályhelyzet Magyarországon (forrás: met.hu)

A repce profitál a mostani frontból

A folytatás csapadék szempontjából biztató, ugyanis a pénteken érkező frontrendszer napokig fölöttünk keringhet. A legfrissebb számítások szerint az ország nagyobb részén jelentős mennyiségű csapadék hullhat a jövő hét közepéig, nagy területen akár 50 mm is benne van a számításokban. A csapadék formája záporos lesz. A kukoricán, napraforgón mindez már nem segít, de az alma méretét még növelheti, illetve jó talajviszonyokat teremt a repce vetéséhez. Lásd még a témában cikkünket: Szeptemberi vetésű lett a repce, és eltűnt a termőterület harmada.