fbpx

Aszálykár esetén is fizet a biztosító, ha…

Írta: Kristóf Imre - 2022 augusztus 19.

A tavalyi gabonatermés közel harmadát takarítják be Hevesen – a rendkívül alacsony terméshozam elsődleges oka az aszály. Nem lesz sokkal jobb a napraforgó és a kukorica sem, megálltak a mezőgazdasági kultúrák a fejlődésben, az eső pedig nem jön. Már csak a kártérítésben bíznak a gazdák, a teendőkről, az összegekről Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító Zrt. mezőgazdasági üzleti igazgatója nyilatkozott portálunknak.

Aratás
Kevesebb termett mint a korábbi években

A rekord-alacsony gabonatermés után csak a kártérítéssel kezdhet új termelési évet a gazda

A Groupama üzleti igazgatója szerint az aszályhelyzet továbbra sem javult, elsősorban hazánk keleti felét, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érintette a legsúlyosabban. A Dunától Keletre fekvő megyék mindegyikéből folyamatosan érkeznek a kárbejelentések. A nyugati régió több csapadékot kapott, de a Dunántúlról is megkezdték jelenteni a károkat az aszály miatt.

A Groupama Biztosító Zrt.-nél még mindig magas a kárbejelentések száma, átlagosan napi 20-30 eset érkezik ezekben a napokban is. Ezek kukorica és napraforgó károk elsősorban.

Összesen 2000 fölött érkezett eddig növénykár bejelentés, ennek 60-70% aszálykárral kapcsolatban. A Groupamához beérkezett károk értéke már meghaladja az ötmilliárd forintot.

Mivel az aszálysújtott terület meghaladhatja a 200 ezer hektárt, a szakember mindenkinek azt javasolja, akinek van biztosítása, időben jelentse be a szerződő félnek az aszálykárát. Akik az egyes pillér felé fizetnek be pénzt, az állami kárenyhítési alapba is jelentsék be a kárigényüket.

A biztosítók szerinti minősítés

A szakember elmondta, hogy a harmincnapos egybefüggő időszak alatt a csapadék nagyságának 10 mm alattinak kell lennie, hogy aszályosnak minősítse az OMSZ. Fontos, hogy ez a minősítés nem keverendő össze a miniszter által aszályosnak minősített területtel, mert az egy másik megközelítési szempont.

A biztosítók – függetlenül, hogy melyik, mind ezzel dolgozik a növénybiztosítás területén – az aszálykár megállapításánál törvényi előírás alapján járnak el, nem saját elbírálás szerint minősítik azt.

Napraforgó
A napraforgónál sem jók a kilátások

Önrész és a kártérítés alapja

Baranyi Szabolcs levezette, hogy mit kell érteni az önrész fogalma alatt: az ötven százalékos önrész azt jelenti, hogy a gazda a biztosítási szerződés megkötésekor meghatározta az egy hektárról lejövő várható árumennyiséget tonnában. Amennyiben például a szerződésében 6 t/ha termés után fizet biztosítási díjat, az 50%-os önrész 3 t/ha-t jelent. Tehát a biztosító csak abban az esetben fog neki szolgáltatni, ha az adott területen a termés 3 t/ha alá csökken.

Még konkrétabban, ha a 6 t/ha-os termés meghatározása után csak 2 tonnát arat a gazda hektáronként, akkor 1 tonnát fizet kártérítésként a biztosító, és azon az áron, ami a szerződésben szerepel.

Kétlépcsős kárszemle

Az idei év csapadékszegény időjárása miatt nagyon sok aszálykár-bejelentés érkezik a Groupama Biztosítóhoz, melyek mindegyike megkapja a kárszámot. Az igazgató felhívta a mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy kukoricában és napraforgóban nagy valószínűséggel két kárszemlét fognak tartani a terméscsökkenés pontos megállapítása céljából: az első kárszemlét a bejelentést követően minél hamarabb; a másodikat pedig közvetlen a betakarítás előtt, hogy minél valóságosabb képet tudjanak alkotni a káreseményről.

Sok olyan fontos részlete van az aszálykárnak és a térítésének, amit érdemes a gazdáknak átnézni, elolvasni szerződéskötéskor a feltételekben, hogy ne kerüljenek a biztosítóval szembe, értelmezésbeli problémák, félreértések miatt.

A kárszemlék folyamatosak és az elvárt határidőn belül megtörténnek. Rengeteg olyan üggyel találkozott a szakember, ahol nem fogadja el a biztosító megállapításait a mezőgazdasági termelő, és újrakéri a felülvizsgálatot.

A társaság a törvényben szabályozott előírások szerint rendezi a károkat, az agrárminisztérium rendeletének is minden körülmények között megfelelnek a 14 napos kifizetéssel, vagy előleggel kapcsolatban, amennyiben a termelő a rendelet mellékleteként kiadott nyomtatványon jelenti be az aszálykárát és csatolja az egységes kérelmét.