fbpx

Gyönyörűek a repcetáblák, mégis kisebb lesz az ukrán export

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 08.

Mezőgazdasági szempontból Ukrajna időjárását a szezon kezdete óta enyhe hőmérséklet és elegendő csapadék jellemzi a műholdas megfigyelések és a beérkező szakmai adatok alapján. Egyelőre az átlagosnál jobb termésekre van az esély a háborúzó országban, bár az őszi kalászosok erős területcsökkenése miatt lényegesen kevesebb búza- és árpatermést arathatnak az ukránok, és a repce sem tudja megismételni a tavalyi rekordot.

Ukrajna repce
Benne van a 3 tonnás termés az ukrán állományokban, és a helyi gyárak most sem veszik meg a magot (forrás: theworld.org)

Jó időjárás

Míg a repcét jó ütemben és nagy területen voltak képesek elvetni az ukrán gazdálkodók, az őszi esők megakasztották a kalászosok földbe juttatását. A kisebb vetésterületen viszont az enyhe tél miatt szépen fejlődtek a gabonák is. Az ország teljes területén nagyobb hőösszeg halmozódott fel a tenyészidőszak első felében a megszokottnál, az ország nyugati karéja pedig az átlagosnál több csapadékban is részesült. A tengerrel határos, déli földnyelv viszont most is csapadékhiánytól szenved.

időjárás Ukrajna

Csökkenő területek

A búza áprilisban 4,26 tonnás átlagtermést mutatott (az ötéves átlag 4 t/ha), az árpa 3,69 tonnának ígérkezett (az ötéves átlag 3,67 t/ha), a repce pedig kiváló, 3 tonnás eredménnyel kecsegtette a gazdákat (az ötéves átlag 2,75 t/ha). Csakhogy a kormány ellenőrzése alatt álló, vetésre alkalmas terület csökkent tavaly óta. Eszerint 17-18 millió tonna búza, 2,3-2,5 millió tonna őszi árpa és közel 3 millió tonna repce kerülhet betakarításra ukrán fennhatóság alatt. (Lásd: Ukrán vetés: az olajmagokra szavaztak a gazdák.)

Tavaly csak exportra 3,24 millió ukrán repce került, ötödével több, mint 2021-ben, ami a rekord nagyságú termőterületnek, a jó termésnek és a nehéz feldolgozóipari helyzetnek volt köszönhető. (200 ezer tonna híján mindent ki kellett szállítaniuk az országból.) A feldolgozás javulására most sem lehet számítani, így az induló számok alapján 400-500 ezer tonnával kevesebb ukrán repcemag érkezhet az EU keleti határaira, mint tavaly.

Búzából március 20-ig 12,6 milliót tonnát, árpából 2,26 millió tonnát tudtak kiszállítani, vagyis búzából még mindig volna mit eladniuk az új termés előtt. Kukoricából eddig 21,5 millió tonna hagyta el az országot, ennek idei vetésterületéről még csak találgatni tudnak az elemzők.