fbpx

A Kverneland új fejlesztéseket mutatott be

Írta: MezőHír-2022/08. lapszám cikke - 2022 augusztus 03.

Nemrég nemzetközi sajtótájékoztatón és szántóföldi bemutatón vettük részt Olaszországban, a Kverneland meghívására. A programot a bálázógyár megtekintése is színesítette. Mostani cikkünkben egy fontos bálázó- és permetezőfejlesztésről számolunk be, de érdemes forgatni társlapjainkat is, mert a GÉPmax és az Agrárágazat aktuális számai további érdekes újdonságokat ismertetnek.

A Vicon fixkamrás bálázók új innovációi

A Vicon közelmúltban bemutatott nagy teljesítményű fixkamrás bálázója a professzionális gazdálkodókat és bérvállalkozókat célozza meg. A FixBale 500 modell, amely egy 18 hengerből álló bálakamrát tartalmaz, mostantól opcionálisan felszerelhető „fólia a fólián” egységgel azok számára, akik szeretnék kihasználni az ehhez a technológiához tartozó szenázs-minőségjavulás előnyeit.

A PowerBind hálókötöző rendszer számos módosítást tartalmaz, beleértve a módosított fékrendszert és további hengereket, amelyek lehetővé teszik a fólia hálótól eltérő jellemzőiből adódó különbségek kezelését. Az elektromosan működtetett műanyag hengerek a fóliát egy csomóba gyűjtik a ciklus elején és végén.

A rendszer széles tartományban képes állítani az előfeszítési arányokat. A legnagyobb használható fóliaszélesség 1300 mm, amivel a különböző gyártók termékeit is használhatjuk. A fóliáról a hálóra történő váltás egyszerű, és nagyban hozzájárul a gép rugalmas üzemeltetéshez.

Vicon FixBale 500 fixkamrás bálázó

XL+ rendfelszedő

A FixBale 500-as gépek egy 2,3 méter széles, „XL+” jelzésű rendfelszedővel vannak ellátva, a kamrában erősített, nagy teherbírású hengerek találhatóak. A megnövekedett kapacitást egy új, nagyobb átmérőjű továbbítórotor szolgálja, valamint átdolgozták a Drop-Floor rendszerét is. Ez lekerekített ívekkel rendelkezik, és a paralelogramma felépítésnek köszönhetően leengedésekor nemcsak a rotor alatt, hanem a rotor elején is megnöveli a hézagot.

Az integrált, 1 darabból álló főhajtómű osztja szét a hajtást, a kamra meghajtása és a rotor üzemeltetése 1¼”-os láncokkal történik. A kamrában található hengerek mindegyike 50 mm átmérőjű csapágyakkal került beépítésre, a kiemelt terhelésű pontokon pedig duplasoros hengergörgős csapágyakat használnak.

A FixBale 500 15 késes SuperCut szeletelőegységgel rendelhető, és alapfelszereltségként automatikus lánckenő és zsírzórendszerrel van ellátva.

Kverneland iXtrack T4: új funkciókkal debütált

A körülöttünk lévő világ napról napra változik, és manapság különösen a környezetvédelem kerül előtérbe. A Kverneland bemutatja az iXtrack T4et, amely a teljes iXtrack T-sorozat része, olyan új funkciókkal, mint a 36/24 méteres szórókeret, a SpotSpray, a25 cm-es fúvókatávolság és a következő generációs Boom Guide ProActive keretmagasság-szabályozó rendszer. A már meglévő funkciókat, mint például az iXclean Pro tisztító- és öblítőrendszert is frissítették néhány hasznos új tulajdonsággal. Ez azt jelenti, hogy az iXtrack T4 optimális védelmet nyújt a növények és a környezet számára.

A gazdálkodók nap mint nap a természettől függenek, és a környezet védelmének biztosítása a vállalkozásuk része. A különböző érdekelt felek, például a kormány, az üzleti partnerek és a közösség bevonásával olyan döntéseket hoznak, amelyek a környezet és a növényállomány védelmének fokozását szolgálják. A Kverneland az iXtrack T4 permetezőgépcsalád izgalmas új funkcióival támogatja az ezt a munkát végző gazdákat.

Az iXtrack T4 az izgalmas újításokkal, amelyek optimalizálják a környezet védelmét

Precíziós permetezés – az optimális szórókeret-teljesítményért

A 36/24 méteres HSS-acél keret egy új munkaszélesség a szórókeret-kínálatban, amely az iXtrack T4 sorozathoz kapható. „Ez a munkaszélesség a gazdálkodók és a bérvállalkozók igénye. Így a gazdaság típusától, a szántóföldi Vicon FixBale 500 fixkamrás bálázó körülményektől vagy az adott növénykultúrától függően 24 és 36 méteren is tudnak permetezni” – mondta Pavel Dvořák termékspecialista. Majd folytatja: „A teljes Kverneland HSS szórókeretcsalád alapfelszereltségként50 cm-es fúvókatávolsággal rendelkezik. További fúvókatartókkal kiegészítve 25 cm-es fúvókaosztás valósítható meg”. A 25 cm-es fúvókatávolság csökkenti az elsodródást, mivel a célterülethez közelebb, 30 cm-es keretmagassággal lehet permetezni a permetlé pontos eloszlásának szinten tartásával, valamint a megfelelő cseppmérettel. Az 50 cm-es fúvókatávolságról 25 cm-re történő egyszerű váltás nagyobb rugalmasságot jelent a permetezés során, és több időt biztosít az optimális körülmények közötti permetezéshez. Emellett az időjárás is kisebb hatással van rá.

Stabilitás – maradjon biztonságban munka és szállítás közben

A szórókeret kiegyensúlyozása kulcsfontosságú tényező a gazdálkodóknak. A lehető legnagyobb hatékonysággal szeretnének dolgozni és az elsodródást a minimális szintre csökkenteni, ami még fontosabbá válik, amikor a keret 50 cm-ről 30 cm-es távolságra süllyed. A Kverneland Boom Guide ProActive automatikus keretmagasság-szabályozó rendszer következő generációja erre nyújt megoldást! A permetezőgép hidraulikáját vezérlő ultrahangos érzékelők révén tökéletes keretvezérlést biztosít bármilyen kihívást jelentő szántóföldi körülmények között, még nagyobb sebességnél is. A speciális Hybrid üzemmód nemcsak a növénytől, hanem a talajtól való távolságot is méri. Különösen egyenetlen növényállomány esetén virtuálisan meghatározható az egyenletes növényállomány.

Permetlékezelés – optimális növényvédelem

Az iXflow-E egy nagynyomású keringtető rendszer elektromos, egyedi fúvókavezérléssel rendelkezik. A permetlé szabadon kering, és a permetezés leállításakor visszaáramlik a tartályba. Ez azt jelenti, hogy nincs ülepedés a permetlévezetékben és nincs zsákutca a permetezés vagy a tisztítás esetén, még akkor sem, ha a munkaszélesség csak részben van kihasználva. A permetezés során a permetlévezetékek több irányból vannak megtáplálva, állandó nyomást biztosítva minden egyes fúvókának, így a kezelő azonnal megkezdheti a permetezést a beállított nyomáson. Ez az egyedülálló technológia Kverneland- szabadalom. Az iXflow-E karbantartásmentes, elektromos golyóscsapokat használ, CANbus-on keresztül csatlakoznak egymáshoz, valamint az ISOBUS-kompatibilis szakaszvezérléshez (fúvókánként) vagy a pontszerű SpotSpray permetezéshez.

Könnyű használat – minden gazdálkodó számára megfelelő

A Kverneland iXtrack T-sorozat teljes mértékben kompatibilis a jól ismert iXclean Pro opcióval is, amely most új funkciókat tartalmaz. Az iXclean Pro lehetővé teszi az összes fontos funkció monitorról történő vezérlését, mint a töltés, keverés, permetezés, hígítás, öblítés és tartálytisztítás. Az iXclean Pro tartalmaz egy három fázisú tisztítási programot, amely biztosítja, hogy a permetezőgép teljesen tiszta legyen, és készen álljon a következő permetezési munkára a termés károsodásának kockázata nélkül. Minden funkció egy gombnyomással vezérelhető a fülke ISOBUS-kompatibilis termináljáról!

Intelligens elektronika – egyszerű vezérlés a teljesítmény növelése érdekében

A változó dózisú kijuttatást (VRA) már évek óta használják a vetőgépek, műtrágyaszórók vagy permetezőgépek által kijuttatott mennyiségnek a szántóföldön helyspecifikusan történő kijuttatására. A kijuttatási térképek talajminta-térképek, drónról készült képek vagy műholdfelvételek (pl. az IsoMatch FarmCentrebe integrált MyDataPlant) alapján hozhatók létre. A pontosabb alkalmazás és a környezetvédelem egyre fontosabbá válik a kormányzati szabályok és jogszabályok miatt. A Kverneland most még egy lépéssel tovább megy a SpotSpray alkalmazással minden Kverneland permetezőgépen, melyen megtalálható az iXspray szoftver, és amely a nulla kijuttatási mennyiségeket tartalmazó kijuttatási térképeken alapul. Egy előre meghatározott kijuttatási térkép alapján a permetezőgép a SpotSpray alkalmazással együtt kapcsol be és ki. Ez a vezérlőterminálban előre meghatározott szakaszok alapján történik, és az iXflow-Air vagy iXflow-E, de akár a permetezőgépen lévő normál szakaszszelepekkel is elvégezhető. Csak a kijelölt foltokat permetezzük, ami különösen hasznos a gyomfoltok, a nedves területek, a ki nem kelt területek és a talajproblémás területek célzott kezelése esetén.

Az iXspray szoftverrel ellátott Kverneland permetezőgépek SpotSpray licenszének költsége rövid időn belül megtérül, az idő- és pénzmegtakarításnak köszönhetően. A standard szoftver még egy 10 órás próbaidőszakot is lehetővé tesz, hogy a gazda kipróbálhassa, hogyan működik. Ezzel a SpotSpray permetezés minden gazdálkodó és vállalkozó számára elérhetővé válik.

Fodor Mihály