fbpx

Erősen védik a biodízelpiacot

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 augusztus 25.

A repce, de a napraforgó és a szója piacára is erősen kihat, hogy a világ legnagyobb biodízelfogyasztója, Európa hogyan védi az olajmag-feldolgozást és a mezőgazdaságból élőket. Ugyanez igaz persze a bioetanolra is. Most az olajos magvakat érintően született fontos döntés.

 

repce kézben
A legfontosabb biodízel-alapanyag (forrás: dadacomintl.com)

 

Már 12 éve védőhálóban

Az EU 2009 óta tonnánként 409,2 eurós kiegyenlítő vámot vet ki az Egyesült Államokból származó biodízelre, amelynek okaként a vonatkozó amerikai adókedvezményeket, állami támogatásokat nevezte meg. Ezeket a vámokat 2011-ben és 2015 szeptemberében is megújították, legutóbb 2020 szeptember 16-ig hosszabbította meg a rendelkezés érvényességét az EU.

Újabb öt év az olajmag-biznisznek

Szeptember 14-én, két nappal a vámok lejárta előtt, az Európai Biodízel Tanács kérésére az Európai Bizottság újabb vizsgálatot indított az amerikai biodízellel kapcsolatban, ami csaknem egy éven át tartott. A vizsgálat lezártáig a korábbi intézkedések maradtak érvényben. A Bizottság most is arra az álláspontra jutott, hogy a vámok csökkentése esetén az amerikai biodízel jelenlegi behozatali szintje valószínűleg növekedne, mivel az USA-ban kihasználatlan gyártási kapacitások állnak rendelkezésre, az EU pedig a világ legnagyobb biodízelfelvevő térsége, ami nagyon vonzó piaccá teszi az amerikai termék számára. Ezért 2021. augusztus 3-án az Európai Unió további öt évvel meghosszabbította az amerikai biodízelre kivetett antidömpingvámokat.

 

A kanadai repcére alapozott dízel sem jöhet

Egész pontosan két részre bontották a büntetővámot: tonnánként legfeljebb 198 eurós dömpingellenes vám terheli az Egyesült Államokból vagy Kanadából érkező biodízelt, függetlenül attól, hogy azt hol gyártották. Plusz az állami támogatások okán további 237 eurós kiegyenlítő vám szabható ki úgy az USA-ból, mint a Kanadából érkező árura. Így összesen 435 eurónál járunk, ami több, mint az eredeti antidömpingvám volt. A 2026. évi repcevetésig tehát minden a megszokott medrében folyhat tovább Európában, ez a dízelalapanyag továbbra is jól fizető agrártermék lesz.

 

Lásd még a témában: Meddig tart még a repce és a kukorica tündöklése?