fbpx

Könnyebbek lesznek a vetésváltási szabályok

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 19.

A Közös Agrárpolitika 2023-ban induló új időszakában rugalmas szántóföldi vetésváltási szabályok lesznek érvényesek. További terménydiverzifikációs elvárások teljesítésére is vállalást lehet tenni, de nem biztos, hogy megéri.

mezőgazdasági tábla
A változatos vetésszerkezet kikerül a támogatás fókuszából (fotó: Horizont Média)

Alapszabály: hároméves a forgó

2023-tól a vetésváltási szabályok a következők szerint változnak. Főszabályként egy naptári évben az adott gazdaság szántóföldi területének legalább 1/3-ad részén (33,33%-án) kell az előző évhez képest másik növénykultúrát termeszteni. Így háromévente kerül minden egyes szántóföldi táblába legalább egyszer egy új kultúra, azaz három év alatt valósul meg a teljes vetésforgó. Az induló évben, 2023-ban a 2022. év lesz a viszonyítási alap. Az előírásnak ezután bármely egymást követő három évben teljesülnie kell.

A terménydiverzifikációval kapcsolatos jelenlegi zöldítési elvárásokra 2023-tól az Agro-ökológiai Program (AÖP) keretében lehet majd plusz vállalást tenni. Hozzátesszük: az AÖP teljesítéséért lényegesen kevesebb pénz jár majd, mint most a zöldítésért, ezért érdemes átgondolni, hogy megéri-e. (Lásd még: Támogatásoptimalizálás másképp: már nem lesz plafon.)

Tilos kétszer egymás után, szabad 4 évig

Növény- és talajvédelmi szempontok miatt bizonyos növények semmiképpen nem kerülhetnek ugyanarra a területre kétszer egymás után. Ezek pedig a burgonya, napraforgó, repce, szója, cukorrépa, olajtök és dinnye. A vetőmag-előállítás céljából termesztett hibridkukorica viszont 4 egymást követő évben is termeszthető ugyanazon a területen. Ily módon lehetőség nyílik – kellően körültekintő növényvédelmi és tápanyaggazdálkodási gyakorlat mellett – optimálisan hasznosítani a legjobb termőképességű területeket, betartani az izolációs távolságokat, továbbá kihasználni az öntözési infrastruktúrát.

A másodvetés megtöri a sort

Fontos, hogy a másodvetés továbbra is vetésváltásnak minősül, így „szünetet” iktathatunk be két ugyanazon fajú főnövény vetése közé. A másodvetést az egységes kérelemben be kell jelenteni, az adott kérelmezési év főnövénye után kell elvetni, s a következő igénylési év főnövényének vetése előtt kell betakarítani, beforgatni vagy megsemmisíteni.

Kivételek

A vetésváltási szabályokat nem kell alkalmazni

  • a 10 hektárnál kisebb szántóterületet művelő gazdálkodóknak,
  • azoknak, akik a terület több mint 75 százalékán gyepet és/vagy egynyári takarmánynövényt, hüvelyest termesztenek, parlagot tartanak, évelő szántóföldi kultúrával rendelkeznek.