fbpx

MezőHír – 2010-05 – május

Írta: Szerkesztőség - 2010 május 10.

 

 

Kedves Olvasó!

Április végén – immár hagyományosan – a hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szakkiállítás adott jó lehetőséget a cégeknek a bemutatkozásra, új kapcsolatok kiépítésére, a látogatóknak pedig ezek mellett az információgyűjtésre. (A kiállításról, a különböző termékversenyek díjazottjairól következő számunkban részletesen beszámolunk.)

Bár a szervezők és a kiállítók is mindent megtettek a sikerért, a sok látogató érdeklődése ellenére sem volt felhőtlenül bizakodó a hangulat. Sokan panaszkodtak a beruházási kedv visszafogottságára, a jelentős nagyságrendű kintlévőségekre, s nem egy beszélgetés során került szóba a források és nem különben a perspektíva hiánya. Most ugyanis valóban nem igazán kedvező a piaci helyzet, amely engem leginkább a 2004-es esztendő, az európai uniós csatlakozás évére emlékeztet.

Persze mindannyian tudjuk, hogy a gazdaság ritmusának megfelelően az ehhez hasonló lejtmeneteket mindig követi egy felzárkózás, az agrárpiac szereplőinek azonban a szokásos bizakodás és biztatás mellé bizony valóban elkelne már másmilyen, kézzelfoghatóbb segítség, támogatás is a nyugodt(abb) munkához.

A rendezvény során is többször kerültek szóba az új, minden eddiginél erősebb felhatalmazással bíró kormány mezőgazdasággal kapcsolatos tervei. Sokan várják-várjuk az egységes koncepciót, hisz ezzel kapcsolatban kevés információ látott napvilágot – lapzártánk idején még az agrárminiszter személye is kérdéses volt. Következő, júniusi számunkban már biztosan “okosabbak leszünk” ezekben a kérdésekben…

Persze addig is nagyon sok teendő vár még olvasóinkra, hisz végre valóban itt a tavasz, itt vannak a munkacsúcsok – most tényleg minden napsütéses napot ki lehet és ki kell használni. A pihenés rövid időszakaiban azonban, remélem, hasznos időtöltésnek bizonyul majd legújabb, mostani lapszámunk elolvasása!

Üdvözlettel:

Fodor Mihály főszerkesztő