fbpx

Legördült az ezredik Tempo vetőgép, jön a még nagyobb típus

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 23.

A Tempo L bemutatását követően szinte azonnal egy új világrekordot állított fel. A vetőgép olyan hektárteljesítményre volt képes, amire a konkurens termékek nem, ami segítette nagyban segítette az eladását. Idén minden eddiginél szélesebb változatát mutatja be a Väderstad.

 

tempo l vetogep
Gyors és precíz (forrás: Väderstad)

 

A svéd telephelyű Väderstad családi vállalkozás, 40 országban van jelen 1550 munkavállalóval, és 2020-ban is 340 millió eurós árbevételt ért el. Tempo L vetőgépük már a bemutatásának évében, 2017-ben egy világrekorddal robbant be a köztudatba: Az L18-as típus 502 hektárnyi területet vetett el 24 óra leforgása alatt, 20 km/h-s átlagos sebességgel. A Väderstad által szabadalmaztatott PowerShoot technológia nagy menetsebesség esetén is páratlan vetési pontosságot garantál mind tőtávolság, mind pedig vetési mélység tekintetében.

”A Tempo L új mércét állított fel a nagysorszámú vetőgépek szegmensében a teljesítmény és a vetésminőség terén. Két hónappal a világrekord beállítását követően a gödöllői Szent István Egyetem kollégái 6808 növényen végezték el a vetés minősítését célzó méréseket. Az eredmények magukért beszéltek, a vetési mélység, a kihagyás és a kettős vetés tekintetében minimális eltérést tapasztaltak az elméleti/beállított értékekhez képest” – mondja Mattias Hownert, a Väderstad értékesítési és marketingigazgatója.

A Väderstad éves szinten 5500 mezőgazdasági munkagépet gyárt. Az elmúlt héten a négy éve gyártásban lévő Tempo L modellből is legördült az 1000. darab. A Tempo L 8-24 soros változatban rendelhető, sőt ez év júniusától megkezdődik a legnagyobb típus gyártása is, ami a 12-méter munkaszélességgel bíró Tempo L32 lesz.

 

Lásd a témában szakcikkünket: Tavaszi vetésű növényeink magágykészítésének agrotechnikája és műszaki eszközei.

Összeállította: Gönczi Krisztina