fbpx

Feleződik az ukrán napraforgótermés – és másutt?

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 04.

Már a vetés idején látszott, hogy hatalmas lesz a kieső napraforgó-terület Ukrajnában. A legfrissebb becslés most feleződő terméssel kalkulál, amiben az aszálykárok nincsenek is benne. Az uniós termés is csak addig látszott rekordnak, amíg a vetésterületi adatokat láttuk.

olaj, futószalag

Eleve rossz kilátásokkal indultak

Az APK Inform számításai szerint a napraforgó-termés csaknem a felére, 7,9-8,8 millió tonnára csökken Ukrajnában idén. A hazai szükségletek fedezésére ez bőven elég lesz, de komoly exportbevételi forrást veszít az ország. Ukrajna az elmúlt években mintegy 6 millió tonna napraforgóolajat állított elő, ennek csaknem 86%-át külföldön értékesítették. A tavalyi gyártásból még kb. 500 ezer tonna rekedt az országban. Az EU beszerezte az új termésig elegendő készleteket, de a jövő évi étolajellátás kérdéses, mivel eddig az import 84 százaléka Ukrajnából érkezett.

Hervadóban az uniós rekord

Európában akár 13 millió tonna napraforgó is teremhetne idén a területnövekedés alapján, csakhogy a legfontosabb termőkörzetekben súlyos aszály uralkodik. Romániában 1,3 millió hektáron került földbe a mag, Bulgáriában 875 ezer hektáron, majd a franciák következnek 730 ezer hektárral, végül, mi, magyarok 680 ezer hektárral. Nem sokkal maradnak le a spanyolok sem, ahol 654 ezer hektárt borít a növény. A kontinens talajnedvesség-térképe azonban nem sók jót ígér a napraforgó-termésre nézve:

talajnedvesség EU
Európa talajnedvesség-térképe (forrás: wxmaps.org/pix/soil4)

Oroszország befékez

Eközben Oroszországban tovább nőtt a napraforgóolaj exportvámja július 1-től. A korábbi 525 USD/tonna vámot 560,1 USD/tonnára emelték. A napraforgódara exportvámja viszont a júniusi 105 USD/tonnáról 89,4 USD/tonnára csökkent. A kivitel megsarcolása mindkét termék esetében várhatóan 2023. augusztus 31-ig fenn fog állni. Mindez azért fontos, mert az oroszok Ukrajna után a világ második legnagyobb napraforgóolaj-exportőrei.

napraforgóolaj export

Európa reményeket fűz még a moldáv, török és argentin napraforgóolajhoz, de az ukrán termeléshez képest ezek szerény mennyiségek. Argentínában a tervezett 4 millió tonnás szemterméshez még csak most kezdik elvetni a kaszatokat. A vetés elhúzódik szinte az év végig az ország extrém nagy észak-déli kiterjedése miatt. Mire ebből olaj lesz, megoldódik az ukrán kikötők problémája, ráfanyalodunk az orosz étolajra, vagy átszokunk a sertészsírra. Illúzióink azonban ne legyenek: mindegyik nagyon drága lesz.