fbpx

Szántóföldi kultúrák hozzáadott értékkel

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 06.

A nagy szántóföldi kultúrák árnyékában húzódnak meg szerényebb adottságok esetén is a sikeresen termeszthető haszonnövényeink, melyek ráfordítás/megtérülési mutatójuk okán, más esetben hozzáadott értékként a talaj minőségén javítva segítséget jelentenek a gazdálkodásban. A mérsékelt csapadékmennyiség mellett is magas hozamok, a fő időszaktól eltérő vetésidő választásának lehetősége, az állomány után visszamaradó kedvező talajszerkezet, a betakarított termésből előállítható tömegtakarmány magas energiatartalma értékeli fel a cirok és a lucerna szerepét a növénytermesztésben.

A cirok a vetésterülete alapján a világon az ötödik legfontosabb takarmánynövényünk. Ha a kukoricával megegyező körülményekkel tiszteljük meg, akkor ahhoz hasonló 50-80 tonna/hektár zöldtömeget, a szemes cirok hibridek 8-11 t/ha hozamot is elérnek. Állományaikban a kukoricabogár (Diabrotica virgifera) károsításától sem kell tartani. Száraz körülmények között viaszosodó leveleinek köszönhetően aszályos régiókban a kukorica termesztésére kevésbé alkalmas térségekben is produktív.

  
SUPER SILE 20 siló cirok, Bács megye, 2017  

A Mg, Fe, Zn-ben gazdag, tannin mentes cirok hibridek jól emészthető olcsó fehérjeforrások a takarmányozásban és az etanol gyártás alapanyagai is. A rövid tenyészidejű, korán betakarítható, bő termést adó vörös szemű, alacsony termetű BALTO CS szemes cirok mindemellett kiváló madáreleség is.

  BALTO CS szemes cirok, Veszprém megye, 2018

A takarmányozásban meghatározó szerepe van az emészthető nyersrostnak, illetve fehérje tartalomnak. Ezek értékmérői a jó minőségű lucernának is. A vetési munkacsúcsot kerülő tavaszi (III. 10-IV. 10.-ig) vagy őszi telepítéssel (VIII. 10.-20.-ig) az azt követő évtől, évenként 4-5 vágással a lucerna kaszálék minőségi fehérje- és jelentős karotin forrást biztosít. A feltört lucerna 100–200 kg N hagy maga után a talajban.

kék virágzatú RACHEL lucerna (Medicago sativa L.) rhizobiumos-, N megkötő gyökérzete mélyre hatol, így a talaj szerkezetét is javítja. Termőképessége jelentős, akár 3-4 évig állományban tartható. A betegség-ellenállóság, a télállóság, a levél-szár arány, a szár vastagsága mind a lucernát jellemző kedvező tulajdonságok. Előnyt jelent a termesztésben a kaszálék gyors száradó képessége, a kora tavaszi kezdeti fejlődés, a felálló bokortípus, a nagy fehérje- és karotintartalom. A gabona-sortávolságra 15-20 kg/ha vetőmaggal vetett lucerna fiatalkori gyomelnyomó képességével számolva, ha a talaj P, K, Ca feltöltöttsége a több évig is helyben maradó kultúra igényeinek megfelelő, úgy a kaszálás után rövid időn belül erőteljesen újrasarjad. A RACHEL vékony szálú hajtásrendszerének köszönhetően rendre vágva, szárítva, zöldbimbós állapotában lekaszálva, silózva minőségi fehérjeforrás. AKG-ba, zöldítésbe és szálas fehérjenövény támogatásba is bevonható az előírások betartásával.


RACHEL

 

Tavaszi

Augusztusi

Telepítés

III. 10-IV. 10.

VIII. 10-25.

Sortávolság (cm)

12-15,4

12-15,4

Vetésmélység (cm)

1-2

1-2,5

Vetéskori csíraszám (db/m2)

1200

1300

Elérendő csíraszám (db/ m2)

700-1000

700-1000

Ezermagtömeg (g)

1,6-2,7

 

Vetőmagmennyiség (kg)

15-20

 

Forrás: szántóföldi növények/termesztési technológiája