fbpx

Megbüntetik a kormánypártot a gazdák, ha túlságosan zöld

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 április 20.

A gazdák megbüntetik azt a pártot, amelyik a szerkorlátozást erőlteti – derült ki a legutóbbi német közvéleménykutatásból, melynek alanyai kizárólag mezőgazdasági termelők voltak. Németország már a szeptemberi választásokra készül, ezért a közhangulat szondázása egyre gyakoribb lesz az elkövetkező hónapokban.

 

repcefenybogar
A repcefénybogár a virágzatban tud óriási károkat okozni (forrás: corteva.hu)

 

Nem tetszik a rovarvédelmi program

Nehéz elképzelni, hogy a német parasztok többsége ne egy konzervatív pártra adja le a szavazatát. Négy évvel ezelőtt, a legutóbbi választásokon a gazdálkodók 54 százaléka a most regnáló konzervatív, kereszténydemokrata, keresztény-szociális unióra (CDU/CSU) voksolt. Ám idén február 10-én a német kormány egy olyan rovarvédelmi programot fogadott el, ami nyilvánvaló tette a termelők számára, hogy az eddigi veszteségek a repce- és a cukorrépa-állományokban még csak a kezdet, most jön a feketeleves. (Lásd cikkeinket: Betett a szerkivonás a termelésnek: 50%-kal nő Európa cukorimportja, Itt a válasz a szerkivonásra: rovarölőből 5-ször több fogyott idén.) Így először fordult elő, hogy a liberális szabaddemokraták pártja, az FDP 24 százalékos eredménnyel magabiztosan átvette a vezetést a konzervatív kormánykoalíció előtt. A kormányerők csak a voksok 18 százalékát birtokolnák, ha most vasárnap lennének a választások.

 

A szélsőségesek is szimpatikusak

Erős az AfD, az Alternatíva Németországért párt népszerűsége is. Az újkeletű tömörülés erősen jobboldali, euroszkeptikus és bevándorlásellenes. A legutóbbi felméréskor még 17 százalékot kapott volna, most 14 százalékra csökkent azok aránya, akik rá adnák a voksukat, de ez sem lebecsülendő hányad. A negyedik legerősebb párt a zöldeké (Grüne), ők 6 százalékot kapnának a választásokon. Meg kell azonban jegyezni, hogy a válaszadók több mint ötöde még tanácstalan, csak az utolsó pillanatban fogja eldönteni, hogy kinek az oldalára álljon.

A kutatók úgyis feltették a kérdést, hogy a gazdálkodók szerint melyik párt képviseli leginkább az érdekeiket. Eszerint csaknem harmaduk (30%) vélekedett úgy, hogy a szabaddemokraták. A kormánykoalíció ebben a kérdésben 22 százalékot kapott. A megkérdezettek 18 százaléka még nem tudta eldönteni, ki képviselné jobban.

Egy dolog a szándék, másik a tett

A kutatók egy érdekes jelenségre is felhívják a figyelmet. Négy éve ugyanígy, fél évvel a választások előtt tesztelték a gazdálkodókat. Akkor 37 százalékuk állította, hogy a CDU/CSU szövetségre szavazna, majd az urnák előtt mégiscsak 54 százalékra nőtt a konzervatívokra leadott voksok aránya. Ennek egyik oka, hogy ekkorra aktivizálják magukat a rejtőzködő szavazók, akik jelentősen módosítani tudják az előrejelzett eredményt. A másik, hogy a megelőző felmérésék során hajlamosak vagyunk akár szélsőségeket is megnevezni kedvenc pártként, mintegy figyelmeztetve a konzervatív erőket, hogy baj lesz, ha nem vigyáznak. Aztán, amikor eljön a döntő pillanat, a gazdák nagyon is megfontoltan és a konzervatív értékek mentén szavaznak.